Recepty a návody
Najčastejšie otázky sú: čo vlastne jesť a ako si mám zostaviť svoj jedálniček?
- Základom dobrého jedálnička je jednoduchá a kvalitná strava. Obilniny, strukoviny, zelenina, divoká zelenina, semienka a orechy v rozumnej miere a ovocie nášho pásma.
- Ja tieto potraviny už konzumujem niekoľko rokov a už cca 6 rokov som nebol u lekára. Pritom, aj keď som jedol pred tým pestrú stravu (veľa zeleniny a ovocia), aj tak som mal sennú nádchu a 3x do roka angíny. Ale dnes je to už za mnou. Za to vďačím najmä kvalitným potravinám.
Je chybou, keď si myslíme, že na to, aby sme boli silní, zdraví a vitálni (energetickí), potrebujeme konzumovať mäso, mliečne výrobky – syry a cukor.
- Veď vďaka častej konzumácii mäsa dnes muži zomierajú na srdcovo cievne choroby a rakovinu hrubého čreva.
- Vďaka mliečnym výrobkom a syrom sú dnes alergie a vďaka cukru máme cukrovku…
Druhou chybou je si myslieť a tvrdiť, že tieto potraviny sú potrebné pre naše telo, aby bolo zdravé.
- Keď mojej manželke počas tehotenstva robili krvné testy, zistili, že všetky hodnoty krvi sú úplne v poriadku. Lekár bol v miernom šoku, a povedal nám, že také výsledky ešte nevidel. Dá sa teda žiť aj bez spomínaných potravín a môžete sa cítiť minimálne o 50% lepšie od toho ako sa cítite dnes!!!
Ďalšou chybou je, keď muž, žena a ich dieťa jedia to isté.
- Muži potrebujú iné kombinácie, viacej bielkovín a výraznejšie chute ako žena a aj ako dieťa.
- Rozdiel je hlavne v pomeroch sacharidov (obilniny), bielkovín (strukoviny, mäso), zeleniny a v chutiach (slané, sladké).
Po prebudení najskôr pijeme:
- čistú teplu filtrovanú vodu, minimálne 2dcl.
- Po 10min. si zamiešame 2dcl zeleného jačmeňa (ak mávame studené ruky pridávame par kvapiek umeoctu).
- Druhú dávku jačmeňa si dáme 20minút pred večerou.
- Chlorellu jeme vždy po jedle v dávke na začiatku 1 tableta po raňajkách, 1 tableta po obede a 1 tableta po večeri.
- Ďalej postupne zvyšujeme na 6 tabliet ráno 7 tabliet po obede a 7 tabliet večer.
- Dávku môžeme zvyšovať podľa potreby.
- 50 tabliet za deň je antibiotická dávka.
Pitný režim:
- Zima a keď je vonku chladné počasie :
- 40% filtrovaná voda a zvyšok 60% čaje škoricový, zázvorový s umeoctom, alebo čaj Kukicha, Hojicha alebo zeleninový vývar.
- Leto:
- 60% až 80% filtrovaná čistá voda, zvyšok sú čaje
- feniklový, anízový, rascový, zelený alebo zeleninové vývary,
- keď je vonku veľmi horúco môžeme cca 50% vody popíjať s citrónovou šťavou.
- 60% až 80% filtrovaná čistá voda, zvyšok sú čaje
Raňajky
- Od 7. do 9.hod.
- Ženy v lete:
- melóny alebo ovocie z nášho pásma
- iba v prípade, keď žena nechodí v noci na WC a nemá studené nohy a ruky, lebo toto sú prejavy oslabených obličiek.
- Ideálne sú zeleninové polievky s misom alebo kaša (ovsená, kukuričná, ryžová…) v pomere 1 : 3 – 4 s vodou.
- Kaša na sladko:
- do ešte horúcej uvarenej kaše zamiešame nastrúhané jablko alebo hrušku, prípadne pridáme hrozienka.
- Dochutíme škoricou a jemne nasucho opraženými mandľami
- Kaša na slano:
- do ešte horúcej uvarenej kaše zamiešame najemno nastrúhanú mrkvu, kaleráb alebo cviklu.
- Posypeme ju opraženými orechmi alebo gomasiom (potlčené opražené sezamové semienka)
- melóny alebo ovocie z nášho pásma
- Muži by mali jesť:
- Kašu na slano:
- ovsené vločky uvaríme vo vode v pomere 1 : 3.
- Do kaše zamiešame nasekanú cibuľku, nastrúhané údené tofu alebo tempeh, prípadne strukovinovú nátierku.
- K tomu pridáme kvasenú zeleninu alebo kyslú kapustu.
- Pozor! Nie je vhodné pečivo ani chlieb.
- Sú to jangové – sťahujúce energie, ktoré spôsobujú ťažší štart do dňa.
- Kašu na slano:
Medzi raňajkami a obedom, ale aj medzi obedom a večerou konzumujeme:
- sucho opražené semienka (slnečnicové, tekvicové, sezamové, konopné) alebo orechy (mandle, lieskovce a vlašské).
- ak máme chuť na sladké konzumujeme sušené ovocie v BIO kvalite prepláchnuté vriacou vodou.
Obed
- Od 11. do 13.hod.
- Ženy:
- na tanieri majú mať viac zeleniny, menej bielkovín a jedlo je menej slané
- Muži:
- majú mať menej zeleniny, viac bielkovín a výraznejšie chute
Ideálny obed je kombinácia:
- Obilniny (ryža natural, jačmeň, pšeno, pohánka, špalda – tie dochucujeme morskou riasou, štipkou soli alebo kurkumou) cca 50%,
- Strukoviny (všetky druhy fazule, šošovice, žltý hrach, cícer ale aj tofu a tempeh) cca 30%
- Zelenina cca 20%, ktorej časť je povarená 10% (hlavne koreňová alebo tekvica – Hokkaido), ďalšia časť 5% je naparená (brokolica) a 5% je kvasená (kysla domáca kapusta alebo kvasená zelenina).
- Uvarené obilniny posypeme opraženými semienkami alebo gomasiom.
- Strukoviny po uvarení dochucujeme soľou. Do uvarených strukovín pridáme, na kvalitnom oleji (sezamovom, slnečnicovom) osmaženú cibuľu, dochucujeme doporučeným korením ako je zázvor, kari alebo garam masala. Varime esťe cca 10min.
- V prípade potreby – chuti na mäso je možne jesť kvalitne domáce BIO mäso hydinu, divinu alebo rybu – pstruha no iba zo zeleninou a to iba raz do dňa, počas kúry najlepšie jeden krát do týždňa alebo vôbec.
Dezert
- Najskôr 20 min. po jedle, najlepšie po 2 hod.
- Sladký koláčik, zákusok = „za-kúsok“
- znamená, že za jedlom si dáme kúsok a nie „ pol plechu
- na slano – olovrant:
- chlebík so strukovinovou nátierkou a zeleninou
Večera
- Od 16. do 18.hod.
- Ľahké jedlo, napríklad cestoviny:
- ktoré si ženy urobia s nastrúhanou mrkvou, nasekanou cibuľkou,
s troškou sójovej omáčky, sezamového oleja a s hlávkovým šalátom. - muži si ešte pridajú bielkovinu, napríklad tempeh a výraznejšie ochutia.
- ktoré si ženy urobia s nastrúhanou mrkvou, nasekanou cibuľkou,
Pozor!!!
Treba si strážiť tieto potraviny, čo znamená že ich nejeme, lebo výrazne zaťažujú a okrádajú organizmus o dôležité živiny a látky.
Zoradené sú od najhoršieho:
1. všetky jednoduché cukry
2. všetky mliečne výrobky
3. mäso a výrobky z mäsa, najmä údené
4. všetky nekvalitné tuky a oleje
5. biela múka a biela soľ
Nezabudnite, zdravie máte na vašom dennodennom tanieri, pričom každé jedlo vás buď energeticky a zdravotne posilní alebo postupne ničí!!!
No vybrať si musíte sami. Či si život budete užívať a budete ho naplno žiť, alebo bude pre vás život trápením, bolesťou a utrpením, číže ho nejako „prežijete“.