Strava podľa krvných skupín je individualizovaný prístup k stravovaniu sa, ktorý kombinuje vedecké poznatky o človeku, zdravotnú históriu a genetiku.
- Každá krvná skupina vznikla v rôznych časoch vývoja človeka a preto ovplyvňuje ako ľudia z každej skupiny reagujú na jedlo a choroby.
Jedným z kľúčov k nájdeniu vašej správnej stravy, ktorá vám pomôže zlepšiť zdravotný stav, je zistenie, koľko bielkovín potrebuje vaše telo.
- Táto diéta je skvelým sprievodcom ako to zistiť.
- Zakladateľom tejto teórie bol Dr. James D’Adamo. Jeho syn Dr. Peter D’Adamo pokračoval v jeho šľapajach a v roku 1996 vydal bestseller “Žite správne – 4 krvné skupiny, 4 programy”.
Dr. D’Adamo vyhlásil, že špecifické bielkoviny, nazývané lektín, vzájomne pôsobia s antigénmi na červených krvinkách. Keďže krvinky rôznych skupín majú špecifické antigény na svojom povrchu, tak každé jedlo ovplyvní jednotlivca iným spôsobom, v závislosti od krvnej skupiny.
Táto filozofia je založená na teórii, že každé významné obdobie v spoločenskom vývoji ľudstva je spojené s novými podmienkami životného prostredia a novou krvnou skupinou.
Ľudia začali ako lovci-zberači, naháňajúc stáda divokých zvierat.
- Naša strava v tom období bola založená hlavne na mäse a na kombinácií divokých rastlín a koreňov.
- Geneticky sme sa prispôsobili, aby sme získali čo najviac živín z týchto zdrojov.
- Krvná skupina 0 je najstaršia zo všetkých, a preto ľudia s touto skupinou fungujú najlepšie na strave zloženej z mäsa.
- V tom čase sa obilniny a mliečne výrobky ešte nevyrábali a tak ich telo môže mať problémy s trávením týchto produktov.
Keď pred asi 15 000 rokmi ľudia začali obhospodarovať pôdu a farmárčiť.
- Naša strava sa dramaticky zmenila z mäsa na rastlinne založenú, s dôrazom na obilniny, zeleninu, strukoviny a mliečne výrobky z prvých domácich zvierat.
- Gény týchto farmárov si postupne zvykli na túto novú stravu, a tak vznikla ďalšia krvná skupina A.
- Ak vám v žilách prúdi práve “Áčko”, tak vám najviac vyhovuje strava založená na potravinách rastlinného pôvodu a zo všetkých krvných skupín sa cítite najlepšie ak prejdete na vegetariánsku stravu.
Neskôr sa objavili nomádi a tí zasa konzumovali najmä kultivované rastliny a živočíšne výrobky.
- Toto viedlo k vzniku skupiny B, pretože ľudia potrebovali v strave pružnosť, aby mohli vstrebať živiny aj z rastlín aj zo zvierat.
- Podľa D’Adama je skupina B najvhodnejšia na konzumáciu mliečnych výrobkov.
Pred zhruba 900 až 1000 rokmi sa vyvinula ďalšia skupina AB, ktorá je veľmi citlivá, vzácna a záhadná.
- Je odsúdená na moderný život a má zmiešané vlastnosti skupín A a B, čiže môže tolerovať zmiešanú stravu.
Vo väčšine prípadov je pravda, že:
- ľudia s krvnou skupinou 0 sú, tak ako lovci-zberači, viac fyzicky orientovaní a ich telo potrebuje väčší prísun bielkovín.
- Ale majú problém pri trávení pšenice a iných obilnín.
- Áčkari sú zas viac priťahovaní k vegetariánstvu
- Béčkari si rozumejú s mliečnymi výrobkami.
Tabuľka – popis
0 – skupina
- „Nulkári“ by okrem iného mali do svojho jedálnička zaradiť zeleninu bohatú na vitamín K ako je kel, rímsky šalát, rôzne druhy kapusty a brokolica.
- Títo jednotlivci majú podľa D’Adama problém so zrážanlivosťou krvi a táto zelenina im v tom pomôže.
- Ďalšia nápomocná zelenina je:
- pór,
- okra,
- cibuľa,
- paštrnák,
- paprika,
- repa.
- Naopak, vyhýbať by sa mali:
- karfiolu,
- hríbom,
- kukurici,
- kapuste,
- baklažánu,
- horčičným listom,
- zemiakom,
- avokádu,
- klíčkom a olivám.
- Z ovocia majú povolené hlavne zásadité druhy ako sú:
- čerstvé alebo sušené slivky,
- figy,
- hrozno,
- čerešňová šťava,
- banány a jablká.
- Ich nepriateľmi sú:
- melóny,
- rebarbora,
- pomaranče,
- černice,
- jahody,
- nektárinky a kokos.
- Z mäsa im najviac vyhovuje:
- hovädzina, byvol,
- jahňa,
- treska, sleď,
- losos a sardinky.
- Medzi zakázané patria:
- bravčovina, šunka, slanina,
- hus,
- sumec a kaviár.
- Čo sa týka tukov tak zelenú majú:
- ľanový a olivový olej,
- tekvicové semienka a vlašské orechy sú najlepšie.
- Červenú zas majú:
- arašidový, svetlicový a kukuricový olej,
- para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak.
A – skupina
- Áčkari sú pôvodní poľnohospodári a ich strava by mala pozostávať teda hlavne z obilnín, ovocia a zeleniny.
- Bielkovinové zdroje v ich jedálničku by mali byť:
- sója,
- tofu
- strukoviny.
- Z mäsa majú povolené iba:
- ryby.
- Okrem mäsa by sa mali vyhýbať:
- mliečnym produktom,
- pšenici,
- ľadvinovej fazuli a mesačnej fazuli.
- Jeho teória je, že táto skupina si zo zakázaných potravín vytvorí v tele toxíny oveľa rýchlejšie ako iné skupiny.
- Ak vylúčia mäso a živočíšne výrobky tak sa nebudú vystavovať toxínom v takej veľkej miere.
- Mliečne výrobky sa dajú ľahko nahradiť:
- jogurtmi a mliekom zo sóje,
- mäso sa zas môže vymeniť za strukoviny a tofu.
B – skupina
- Béčkari majú asi najväčší výber potravín, ale zase ľahko priberú z:
- arašidov,
- sezamu,
- pohánky
- šošovice.
- Mliečne výrobky sú veľmi dobre znášané touto krvnou skupinou, a ak sú konzumované s mierou tak stabilizujú ich metabolizmus.
- Najvhodnejšie mliečne produkty sú:
- jogurt,
- cottage syr,
- feta,
- kefír,
- ricotta,
- mozzarella,
- mlieko.
- Menej vhodné je:
- maslo,
- brie,
- čedar,
- cmar a camembert.
- Ostatné vhodné potraviny, ktoré zároveň podporujú chudnutie, sú:
- vajcia,
- pečeň,
- zelená zelenina,
- čaj zo sladkého drievka,
- červené mäso ( kozie, jahňa, zajac, divina, morka).
- Z orechov a semienok:
- nie je žiaden druh vhodný
- neutrálne sú iba:
- vlašské,
- mandle,
- pekanové,
- makadamia,
- gaštany,
- ľan,
- para.
- Zeleniny si môžu dopriať koľko chcú a zakázané sú iba:
- opuncie,
- avokádo,
- kokos,
- melón,
- granátové jablko
- tomel (kaki).
Niektoré etnické skupiny, ako napríklad africké či ázijské národy, nemusia dobre znášať stravovanie podľa tejto krvnej skupiny.
AB – Skupina
- Jednotlivci s krvnou skupinou AB majú, rovnako ako Áčkari, nízku hladinu žalúdočnej kyseliny a preto môžu ťažšie tráviť mäsá a tuky.
- Väčšie problémy ako drvivej väčšine im môžu spôsobovať:
- Údené mäsá,
- mäkké syry,
- kurča,
- plnotučné mlieko,
- bravčovina, hovädzina
- rafinované oleje
- Oveľa vhodnejšie sú:
- moriak,
- jahňa,
- tuniak a treska .
- Medzi rastlinné bielkoviny patrí:
- tofu,
- vajcia,
- kozie syry,
- jogurt,
- nízkotučné syry
- orechy v malých množstvách.
- Vo všeobecnosti sa týmto ľuďom darí na strave z celozrnných obilnín, ovocia a zeleniny.
- Najlepšie je vyhýbať sa:
- pšenici, pretože tá ich telo veľmi prekysľuje.
- A tak je oveľa lepšia alternatíva:
- ovos,
- ryža
- naklíčená pšenica
- Tiež nie sú odporúčané:
- kukurica (a výrobky z nej – škrob, sirup …)
- pohánka .
- Aj napriek tomu, že zelenina sa odporúča každej skupine, ABéčkari by nemali jesť:
- artičoky,
- avokádo,
- papriku,
- čierne olivy
- reďkovku.
- Z ovocia sú pre nich najvhodnejšie:
- citróny,
- grapefruity,
- bobuľovité plody,
- ananás,
- čerešne,
- hrozno
- slivky.
- Táto skupina sa neznáša veľmi dobre s:
- kokosom,
- jačmenným sladom,
- želatínou
- octom
- čiernym korením.
Ako každá iná filozofia ohľadom stravovania, aj táto zachádza niekedy až do extrému.
Nositelia krvnej skupiny 0 nevyžadujú až také veľké množstvá živočíšnej bielkoviny ako odporúča D’Adamo.
- Nad určité množstvo môže byť aj bielkovina škodlivá pre každého, bez ohľadu na krvnú skupinu, a to môže byť jeden z dôvodov vysokého výskytu osteoporózy, chorôb tráviaceho traktu, srdcového ochorenia, rakoviny hrubého čreva a prostaty.
- Väčšina ľudí bežne konzumuje 6 krát viac mäsa ako ich telo potrebuje, preto odporúčanie jesť mäsa ešte viac môže viesť k závažným zdravotným problémom.
Navyše, ľudstvo je v dnešnej dobe závislé na obilninách, hlavne pšenici a raži, čo spôsobuje problémy s tráviacim traktom, kožné problémy a autoimunitné ochorenia.
- Obilniny ako ryža natural, pohánka, kukurica, proso, quinoa, amarant, ovos sú však lepšie tolerované a stráviteľné.
Stravovanie sa podľa tejto filozofie môže byť výzvou v domácnosti s rôznymi krvnými skupinami, kedy by to znamenalo varenie dvoch až troch rôznych jedál naraz.
Zdroje:
- Joshua Rosenthal – Integrative Nutrition: Feed your hunger for health and happiness
- http://www.mybloodtypediet.org/
- http://www.everydiet.org/diet/blood-type-diet
- http://www.diet.com/g/blood-type-diet
Rozdelenie podľa krvných skupín:
ÁNO –
Krvná skupina 0:
- kel, rímsky šalát, rôzne druhy kapusty, brokolica, pór, okra, cibuľa, paštrnák, paprika, repa, čerstvé alebo sušené slivky, figy, hrozno, čerešňová šťava, banány, jablká,
- hovädzina, byvol, jahňa, treska, sleď, losos, sardinky,
- ľanový a olivový olej, tekvicové semienka a vlašské orechy
Krvná skupina A:
- obilniny,
- ovocie, zelenina,
- sója a tofu, strukoviny,
- ryby
Krvná skupina B:
- jogurt, cottage syr, feta, kefír, ricotta, mozzarella, mlieko,
- vajcia,
- pečeň,
- zelená zelenina,
- čaj zo sladkého drievka,
- červené mäso (kozie, jahňa, zajac, divina, morka),
- vlašské orechy, mandle, pekanové, makadamia a para orechy, gaštany, ľan
Krvná skupina AB:
- moriak, jahňa, tuniak a treska,
- tofu,
- vajcia,
- kozie syry, jogurt, nízkotučné syry a orechy,
- celozrnné obilniny,
- ovocie a zelenina,
- ovos, ryža a naklíčená pšenica,
- citróny, grapefruity, bobuľovité plody, ananás, čerešne, hrozno a slivky
NIE –
Krvná skupina 0:
- karfiol,
- hríby,
- kukurica, kapusta, baklažán, horčičné listy, zemiaky, avokádo,
- klíčky, olivy,
- melóny, rebarbora,
- pomaranče, černice, jahody, nektarinky a kokos,
- bravčovina, šunka, slanina, hus,
- sumec, kaviár,
- arašidový, svetlicový a kukuricový olej,
- para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak
Krvná skupina A:
- mäso,
- pšenica,
- ľadvinová a mesačná fazuľa
Krvná skupina B:
- maslo,
- brie, čedar, cmar, camembert,
- kurča,
- opuncie, avokádo, kokos,
- melón, granátové jablko a tomel
Krvná skupina AB:
- mäsá a tuky,
- mäkké syry,
- údené mäsá, kurča, bravčovina, hovädzina,
- plnotučné mlieko a rafinované oleje,
- pšenica, kukurica (a výrobky z nej – škrob, sirup …), pohánka,
- artičoky, avokádo, paprika, čierne olivy a reďkovka,
- kokos,
- jačmenný slad,
- želatína,
- ocot
- čierne korenie