CHRÍPKA – povianočná KARMA

chripka
Je to daň, ktorú ľudia platia za Vianočné cukrové hody.

To obdobie je cca 1-2 mesiace po Vianociach. Chrípka je nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré postihuje dýchacie cesty (nos, hrdlo, hltan, priedušky). Prichádza, keď je výraznejšia zmena počasia, chladné a sychravé počasie. Inkubačná doba chrípky je 1-3 dni. Počas tejto doby, už je možné preniesť vírus na iných ľudí kvapôčkovou nákazou – slinami, kýchaním, dýchaním a dotykmi špinavých rúk.

Príznaky sa prejavujú veľmi rýchlo.
  • Medzi najčastejšie patria: horúčka, zimnica, bolesti hlavy, bolesti svalov a kĺbov, suchý kašeľ, bolesti hrdla, nádcha, extrémna únava.
  • U detí sa môžu objaviť aj poruchy tráviaceho traktu ako hnačky, zvracanie a nevoľnosť, čo je však veľmi zriedkavé u dospelých.
  • Neliečená a prechodná chrípka môže viesť k rôznym vážnym komplikáciám, ako napríklad zápal pľúc alebo srdcové problémy.
    • Tieto komplikácie sa zvyčajne prejavia až potom, ako sa príznaky chrípky začnú výrazne zlepšovať.
Ako upraviť stravu pri chrípke?

Môžu nastať dve rozdielne situácie:

1. Ak prevláda zimnica nad horúčkou
  • vtedy je najlepšie nejesť alebo jesť menej a to hlavne jednoduché jedlá v tekutom stave ako zeleninové polievky s ryžou natural.
  • Zo zeleniny by mali tvoriť základ hlavne petržlen, paštrnák, biela reďkovka, cibuľa, jarná cibuľka a cesnak. Medzi bylinky, ktoré sú efektívne a spôsobujú zvýšené potenie, patria kajenské červené korenie (tiež obsahuje najviac vitamínu C zo všetkých bylín), čerstvý ďumbier, známy tiež ako zázvor a angelika.
2. Ak prevláda horúčka nad zimnicou
  • v tejto situácii je najlepšie jesť silné vývary zo zeleniny (petržlen, zeler, mrkva, brokolica, repa) a ryže natural.
  • Bylinkové čaje, ktoré podporujú potenie by sa mali prijímať v tejto situácii buď lipa, rebríček, bazové kvety, kamilka.
Čo pridať do jedálnička?
  • Zelenina s obsahom Alicinu – je to najmä cesnak, ktorý má významné protivírusové účinky.
  • Potraviny bohaté na betaglukány – výrazne posilňujú imunitný systém a majú protivírusové účinky.
    • Takýmito sú najmä hliva ustricová, shiitake huby, naturálna ryža, ovsené vločky, šošovica.
  • Potraviny bohaté na chlorofyl – urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom.
    • Potraviny bohaté na chlorofyl sú listová zelenina a Mladý jačmeň, chlorella, spirulína – ktorá patrí medzi najbohatšie zdroje chlorofylu.
  • Potraviny bohaté na zinok – imunitný systém a podporuje hojenie rán. Potravinou bohatou na zinok sú najmä tekvicové semienka, sezamové semienka, ovsené vločky, špenát, shiitake huby.
Čo vylúčiť z jedálnička pri chrípke?
  • Jedlá, ktoré prispievajú k tvorbe hlienu ako sladkosti, veľmi slané jedlá, veľa ovocia, mliečne výrobky, vajcia.
Dôležité rady:
  • Dodržiavať pitný režim – minimálne 2 litre vody denne, najlepšie filtrovanej alebo zásaditej alebo vo forme bylinných odporúčaných čajov.
NUTNÉ:
  •  chrípku poriadne vyležať (3 – 7 dní) v dobre vyvetranej miestnosti, ale nie prievane!
POZOR!
  • pri zvýšenej teplote nad 39°C sa teplota neznižuje studenými zábalmi, ale aby sa hlava neprehrievala, prikladá sa obklad na čelo napr. biele tofu nakrájané na plátky (tofu z chladničky sa priloží na čelo a keď sa ohreje vyhodí sa do koša a dá sa druhý, opakuje sa pokiaľ teplota neklesne) alebo sa na čelo prikladá vreckovka namočená do studenej vody s citrónovou šťavou, prípadne s citrónovým éterickým olejom.
NÁŠ TIP:

Na podporu organizmu si môžeme sebe alebo blízkym pripraviť podľa receptu – Čaj zásaditý hrejivý Hojicha, alebo aj pre deti vhodný – Detský nápoj vitality s Kuzu.

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné