Najvhodnejšie obdobie na očistu:
– jar
Dĺžka očisty:
– 3 – 4 dni
Najvhodnejšie je začať 3 – 4 dni pred jarnou rovnodennosťou.
Suroviny a príprava:
- Odvar z púpavy :
- 6 PL sušeného koreňa z púpavy – minimálne rok starý
- 6 PL sušeného listu púpavy – čerstvého
Príprava: - koreň púpavy varíme na miernom ohni bez pokrievky približne 20 minút,
- odvar precedíme
- precedeným odvarom prelejeme listy púpavy
- nádobu priklopíme
- necháme 20 minút lúhovať
- na záver opäť precedíme
- Nápoj s olivovým olejom:
- ½ šálky extra panenského olivového oleja,
- ¼ hrnčeka sójového/ryžového jogurtu,
- 1/3 hrnčeka horúcej jablkovej šťavy,
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy,
Príprava: - všetky uvedené suroviny zmiešame
- Teplá jablková šťava:
- 1 liter šťavy z jabĺk pestovaných v biologickom hospodárstve
- ? tyčinky škorice
Príprava: - do jablkovej šťavy pridáme tyčinky škorice
- jablkovú šťavu pomaly zohrievame, ale nedovolíme aby šťava začala variť
- horúcu jablkovú šťavu odstavíme z plameňa
- necháme 20 minút lúhovať.
- Čistá jablková šťava
- Čerstvá šťava z červenej repy
Poznámka:
- Jablková šťava má chladivé účinky na telo, a preto sa k nej pridáva škorica.
Tá zabezpečuje dostatok tepla vnútri organizmu pre metabolické procesy, ale pomáha aj vyrovnávať hladinu cukru v krvi. - Kyselina jablčná a pektín, ktoré sa nachádzajú v jablkách pomáhajú rozpúšťať žlčové kamene.
Dobré rady pred začatím očisty:
- Pár dní pred začiatkom tejto očisty sa začneme ľahko stravovať – najlepšie iba zeleninu, ovocie a ľahko stráviteľné obilniny.
- Noc pred začiatkom vypijeme prečisťujúci čaj.
- Prvé dva dni očisty sa nekonzumuje žiadna tuhá strava pre lepšie výsledky je vhodné používať malý klystír počas dňa – najlepšie s nálevom z kávy.
Postup očisty:
- Deň 1. – 2.:
- oba dni konzumujeme iba kombinácie dole uvedených nápojov
- nápoje konzumujeme v uvedenom poradí s časovým odstupom 2 hodín
- Nápoj č. 1:
- zmiešame:
- ½ hrnčeka Teplej jablkovej šťavy
- ½ hrnčeka Odvaru z púpavy,
- zmiešame:
- Nápoj č. 2:
- zmiešame:
- 2 hrnčeky Čistej jablkovej šťavy
- ½ hrnčeka vody,
- zmiešame:
- Nápoj č. 3:
- zmiešame:
- 1 hrnček Teplej jablkovej šťavy
- 1 hrnček odvaru, – z pupavy?
- zmiešame:
- Nápoj č. 4:
- zmiešame:
- 2 šálky Čistej jablkovej šťavy,
- ½ hrnčeka vody
- ½ hrnčeka Čerstvej šťavy z červenej repy ,
- zmiešame:
- Nápoj č. 5:
- zmiešame:
- 2 hrnčeky Čistej jablkovej šťavy
- ½ hrnčeka vody,
- zmiešame:
- Nápoj č. 6:
- zmiešame:
- 1 hrnček Teplej jablkovej šťavy
- 1 hrnček Odvaru z púpavy,
- zmiešame:
- Nápoj č. 7:
- vypijeme:
- 2 hrnčeky Čistej jablkovej šťavy,
- vypijeme:
Jedálniček po ukončení očisty:
- Raňajky:
- – 1 – 2 čerstvé pomaranč/grapefruit/ananás alebo drobné bobuľové ovocie,
– bylinkový čaj na podporu pečene a žlčníka,
- – 1 – 2 čerstvé pomaranč/grapefruit/ananás alebo drobné bobuľové ovocie,
- Desiata:
- čerstvá jablkovo-cviklovo-mrkvová šťava so zelerom,
- Obed:
- šalát prevažne zo zelenej listovej zeleniny a čerstvých byliniek,
- Večera:
- doma urobená zeleninová polievka,
- dusená zelenina alebo pripravená na pare s ryžou/pšenom, alebo celozrnným chlebom,
- Tento typ stravy je dobré dodržiavať aj niekoľko dní po ukončení tejto očisty
Vyhýbame sa:
- vyprážaným potravinám
- mastným potravinám
- spracovaným potravinám.
Nápoj vhodný po očiste:
Nápoj z Mladého jačmeňa a papáje
- tento nápoj upokojuje sliznicu žalúdka, má protizápalové a mierne laxatívne účinky, podporuje trávenie,
Príprava nápoja: - Zmiešame 1 čajovú lyžičku Mladého jačmeňa s vodou
- pridáme dužinu z papáje.
Upozornenie:
- Pri zdravotných problémoch detoxikáciu konzultujte so svojím lekárom