Kapusta pomáha zvlhčiť črevá, prečistiť krv, má antioxidačné a protizápalové účinky, podporuje detoxikačné procesy v tele.
Konzumácia kapusty a teplý zábal pomáhajú pri kŕčových žilách, vredoch na nohách, bolestiach spojených s artritídou a rankách na koži, vtedy kapustu postrúhame, zmiešame s vodou, obložíme postihnuté miesto a to previažeme.
Ďalším spôsobom je narušenie listov kapusty, kedy ich priamo priložíme na postihnuté miesto.
Najvhodnejšie obdobie na očistu:
– jeseň a zima
Dĺžka očisty:
– 1 – 3 dni
Suroviny:
1. časť postupu:
- ½ menšej kapustovej hlavy,
- 2 hrnčeky čistej filtrovanej vody
2. časť postupu:
- ½ menšej kapustovej hlavy
- 1 BIO citrón,
- 1 PL ľanového oleja
Poznámka:
- kapustu pred použitím poriadne umyjeme a rozkrojíme na dve časti.
- Počas tejto očisty sa môžu piť bylinkové čaje zo:
- šalvie,
- ďateliny lúčnej
- vývar z Mladého jačmeňa.
Príprava a postup očisty:
Postup sa skladá z dvoch častí:
1. časť postupu:
- polovicu kapusty vložíme do hrnca s filtrovanou vodou
- na miernom ohni kapustu varíme pod pokrievkou 20 minút,
- potom hrniec odstavíme z ohňa
- kapustový vývar precedíme do inej nádoby – použijeme ho v druhej časti
- uvarenú kapustu ešte teplú zjeme
2. časť postupu:
- jednu hodinu po zjedení teplej kapusty odšťavíme druhú polovicu
- kapustu odšťavíme spolu s celým citrónom aj s kôrou.
- do tejto šťavy pridáme kapustový vývar – ten. ktorý sme si predtým odložili
- každú hodinu treba vypijeme ½ šálky tohto nápoja pokiaľ ho celý nevypijeme
informácie:
- kapusta je bohatý zdroj:
- síra,
- vitamín C,
- vitamín K,
- a jej vrchné listy obsahujú:
- vitamín E
- vápnik,
- omega 3 mastné kyseliny
Upozornenie:
- Pri zdravotných problémoch detoxikáciu konzultujte so svojím lekárom