Kúra celozrnnou varenou ryžou je vhodná na detoxikáciu a ozdravenie celého organizmu, čo má pozitívny vplyv na celkový duševný stav a vitalitu.
Jej absolvovanie pomáha oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch a nezdravých potravinách – to sa častokrát, napriek snahe, nemusí podariť. Podmienkou je, aby sme túto chuťovú závislosť neskôr opäť neoživovali.
Odporúča sa na detoxikáciu organizmu pri liečení:
- žalúdočno-črevných
- žlčníkovo-pečeňových chorôb,
- pri srdcovo-cievnych ťažkostiach
- pri poruchách látkovej výmeny,
- artritíde,
- reumatizme
- takisto pri nedostatočnosti obličiek,
- vysokom krvnom tlaku,
- poškodeniach kože a nechtov
- pri vypadávaní vlasov.
Celozrnná/naturálna ryža obsahuje z obilnín najhodnotnejšie:
- bielkoviny,
- nenasýtené mastné kyseliny,
- asi 73 percent uhľohydrátov,
- vitamíny BI, B2, B3, vitamín E
- z minerálnych látok malé množstvo sodíka, ale veľa draslíka, horčíka, fosforu, kremíka a tiež zinok, vápnik
- a samozrejme vlákninu.
Celozrnná ryža má značný obsah kyseliny glukurónovej, ktorá sa v tele za pomoci enzýmu glukuronidázy viaže s cudzorodými, ťažko odbúrateľnými jedovatými látkami, ktoré je potom telo schopné vylúčiť a zbaviť sa ich.
Vitamín B obsiahnutý v naturálnej ryži sa dobre vstrebáva do nervovej sústavy a pomáha pri depresiách.
A pretože celozrnná ryža neobsahuje glutén, je vhodná aj pre celiatikov.
Najvhodnejšie obdobie očisty:
– Najlepšie je túto kúru zaradiť do pôstneho obdobia od popolcovej stredy do Veľkej noci.
– Ďalšie vhodné obdobia sú jesenná rovnodennosť a letný slnovrat, čiže na prelomoch ročných období.
Dĺžka očisty:
– 12 dní
Suroviny a príprava:
1. fáza – deň 1. – 3.:
- Varená celozrnná ryža – základná:
- 1 diel celozrnná ryža
- 2 diely filtrovaná voda
Príprava: - Večer pred – ryžu 3 -5 x prepláchneme, plávajúce nečistoty zlejeme a ryžu scedíme
- prepláchnutú ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom vody a necháme do druhého dňa
- ráno – vodu nezlievame, pretože ryžu varíme vo vode, v ktorej sa máčala
- ryžu privedieme k varu a oheň stiahneme na minimum,
- penu, ktorá sa na hladine vytvorila naberieme lyžicou a odstránime
- hrniec prikryjeme čo najtesnejšou pokrývkou a pomaly varíme pokiaľ sa všetka voda nevsiakne
- po uvarení ryžu premiešame a necháme ešte zakrytú pod utierkou a pokrievkou dôjsť ½ – 1 hodinu.
2. Fáza – deň 4. – 12.:
- Varená celozrnná ryža – osolená:
- 1 diel celozrnná ryža
- 2 diely filtrovaná voda
- štipka morskej soli
Príprava: - ryžu varíme rovnako ako ryžu základnú, len pridáme štipku morskej soli.
- Kto by chcel, môže ju variť so strúčikom pokrájaného cesnaku a dochutiť napríklad majoránom.
- Zeleninová príloha:
- zelenina – podľa zoznamu uvedeného v Postupe očisty – deň 4.-6.
- voda
- štipka soli
Príprava: - zeleninu osolíme štipkou soli a udusíme v malom množstvom vody.
- môžeme ju aj uvariť v pare alebo upiecť v rúre.
- varíme ju krátko – najviac 3 až 10 minút podľa druhu zeleniny
3. fáza – deň 7. – 12.:
- Strukoviny – príloha:
- strukoviny – podľa zoznamu uvedeného v Postupe očisty – deň 7.-12.
- voda
- soľ
- korenie – rasca, fenikel, aníz, bazalka
- morské riasy – napr. Kombu – podľa chuti
Príprava: - Strukoviny viackrát prepláchneme a namočíme na 6 až 12 hodín (podľa ich veľkosti a teploty vody – bôb, fazuľky azuki až na 20 hodín).
- Ak sa na povrchu vody vytvorila už pena, je to znak, že správna doba namočenia už bola prekročená.
- strukoviny varíme v tej istej vode bez soli až do mäkka – iba bôb a červená šošovica tvorí výnimku, varí sa v osolenej vode
- po uvarení strukoviny osolíme
- Do vody pridávame korenie, ktoré uľahčuje ich varenie a naše trávenie
4. Fáza – deň 9. – 12.:
- Zeleninový šalát:
-
- zelenina – napr. cibuľa, kapusta, mrkva, petržlen, zeler
- „zelené“ – napr. petržlenová alebo zelerová vňať, kučeravý kel, ružičkový kel, mladé kalerábové alebo karfiolové listy alebo brokolica
- na osolenie – trocha morskej soli alebo vegeta bez glutamátu sodného napr. Soľčanka, Vegetana alebo sójová omáčka
- za studena lisovaný olej – napr. olivový, tekvicový
- na okyslenie – citrónová šťava alebo jablkový ocot alebo kvasená zelenina
Obvyklá príprava šalátu: - jemne pozdĺž vlákien nakrájame cibuľu a rukou ju rozmrvíme,
- na hrubom strúhadle nastrúhame kapustu,
- na jemnom strúhadle mrkvu, trochu petržlenu, zeleru,
- pridáme niečo zelené, napr. nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať, alebo kučeravý kel, ružičkový kel či mladé kalerábové alebo karfiolové listy, alebo aj brokolicu.
- trochu posolíme
- pridáme za studena lisovaný panenský olej
- okyslíme
- všetko dôkladne premiešame
Poznámka:
- Ryža:
- V prvých 3 dňoch očisty je dôležité ryžu pripravovať úplne bez soli a tuku – napriek čomu nie je bez chuti oproti bielej ryži.
- Naturálna ryža je charakteristická orieškovou chuťou a pri dlhšom žutí, vďaka štiepeniu škrobov slinami, získava sladkastú chuť.
- Celozrnná ryža sa tiež nazýva hnedá alebo ryža natural, a býva dlhozrnná alebo guľatá.
- Zelenina:
- Zeleninu pripravujeme s trochou morskej soli, bez oleja a tak, aby nedochádzalo k vylúhovaniu minerálov a vitamínov, ktoré sú podstatné, aby naše telo bolo zdravé.
- Veľmi potrebná je tiež zelená – listová zelenina – ktorú iba krátko povaríme v horúcej slanej vode, alebo v pare.
Najjednoduchšie však je, ju primiešať krátko pred dovarením k ostatnej pripravovanej zelenine. - Zeleninu striedame jednotlivo alebo kombinujeme naraz len málo druhov.
- Na rozdiel od ryže je potrebné pripraviť ku každému jedlu zeleninu čerstvú a variť ju len krátko – najviac 3 až 10 minút podľa druhu zeleniny.
- Nepoužívame mrazenú a sterilizovanú zeleninu z obchodu.
- Strukoviny:
-
- Strukoviny nikdy nevaríme so soľou, pretože by sa varili veľmi dlho alebo by sa vôbec neuvarili. Iba bôb a červená šošovica tvorí výnimku, varí sa v osolenej vode.
- V prípade, ak je voda po namočení horká alebo nás strukoviny nadúvajú, tak vodu vylievame a varíme ich v novej vode.
- V kombinácii s ryžou sú strukoviny pre organizmus zdrojom plnohodnotných bielkovín.
- Strukoviny obsahujú veľa kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je dôležitá pri odbúravaní zvyškového agresívneho homocysteinu tvoriaceho sa v bunkách, čím predchádzame mnohým civilizačným chorobám ako ateroskleróze, rakovine, nervovým poruchám.
- Najhodnotnejšia a veľmi chutná je sója, ktorá obsahuje až 2 krát toľko bielkovín ako mäso. Niekto však na ňu môže byť alergický.
- Pri sóji však vodu po namočení treba zliať a variť ju v čerstvej vode (asi 45 minút v tlakovom hrnci, alebo v normálnom hrnci približne 3 hodiny). Táto doba je potrebná tiež preto, aby sa deaktivoval inhibítor enzýmu tripsínu, ktorý bráni správnemu stráveniu bielkovín zo sóje. Pri dlhšom varení už sója začína opäť tvrdnúť.
Dobré rady k očiste:
- Dôležité je jesť pomaly, v duševnej pohode, ryžu dôkladne požuť a premiešať so slinami. Iba tak sa z nej získa maximum.
- Požuť jedno sústo uvarenej ryže 40x sa považuje za štandard.
- Pri liečení vážnejších, hlavne črevných porúch, treba jedno sústo požuť až 200krát.
- Počas kúry piť :
- dobrú pramenitú vodu,
- bylinkové nesladené čistiace čaje – žihľavový.
- vhodný je tiež čaj bancha (banča) alebo zelený čaj.
- na prázdny žalúdok 30 min pred jedlom alebo 2 hodiny po ňom.
- Nezriedka nás môže na začiatku kúry prekvapiť i niekoľkodňová zápcha.
Nemusí nás to príliš znepokojovať, pretože celozrnná ryža nevytvára toxický obsah v črevách a stolica sa dostaví v správny čas, keď sa črevá dostatočne zregenerujú a posilnia. - ráno nám náladu môže značne vylepšiť tiež klystír s:
- vlažnou prevarenou vodou
- harmančekovým čajom,
- iným vhodným nálevom (veľmi účinná je vlastná urina), za pomoci irigátora.
- toto môžeme praktikovať niekoľko dní za sebou, alebo si dať urobiť výplach hrubého čreva.
Príznaky detoxikácie:
- Prvé príznaky detoxikácie: 1. fáza – deň 1.-3.
- okolo 2. až 3. dňa sa môže objaviť kríza, v podobe rôznych subjektívnych ťažkostí ako:
- malátnosť,
- únava,
- slabosť,
- bolesti hlavy,
- depresia a ďalšie.
Je to následok uvoľňovania nahromadených toxínov a jedov z organizmu do krvi.
V takýchto prípadoch veľmi pomáha pohyb a aktivita na čerstvom vzduchu – 2 hodiny takejto aktivity denne by malo byť súčasťou denného režimu počas celej kúry.
Vhodné sú celodenné túry do prírody cez soboty a nedele, prípadne si vziať na to dovolenku.
- Ďalšie príznaky detoxikácie: 2. fáza – deň 4.- 6.
- V druhej fáze kúry sa väčšinou stratia subjektívne zdravotné ťažkosti, treba dbať na dostatok telesnej aktivity.
- V tejto fáze dôjde väčšinou k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu a prečistí sa myseľ.
- Je dôležité, aby sa teraz kúra neprerušila, inak by sa zabránilo trvalému odstráneniu zdravotných problémov.
- U mnohých ľudí je však úplne normálne, ak takmer počas celej kúry pociťujú telesný aj duševný útlm, všetko je individuálne.
- Taktiež v tejto fáze, pri liečení vážnejších chorôb, je najlepšie konzumovať biologicky dopestovanú zeleninu.
Postup očisty:
1. Fáza – deň 1. – 3. – Celozrnná ryža bez soli a tuku:
- Konzumujeme – iba :
- Varená celozrnná ryža – základná
- 3 x denne primerané množstvo.
- Varená celozrnná ryža – základná
- Ráno nám náladu môže značne vylepšiť tiež klystír
Recept:
- Varená celozrnná ryža – základná:
-
- 1 diel celozrnná ryža
- 2 diely filtrovaná voda
Príprava: - večer – ryžu 3 -5 x prepláchneme, plávajúce nečistoty zlejeme a ryžu scedíme
- prepláchnutú ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom vody a necháme do druhého dňa
- ráno – vodu nezlievame, pretože ryžu varíme vo vode, v ktorej sa máčala
- ryžu privedieme k varu a oheň stiahneme na minimum,
- penu, ktorá sa na hladine vytvorila naberieme lyžicou a odstránime
- hrniec prikryjeme čo najtesnejšou pokrývkou a pomaly varíme pokiaľ sa všetka voda nevsiakne
- po uvarení ryžu premiešame a necháme ešte zakrytú pod utierkou a pokrievkou dôjsť ½ – 1 hodinu.
Upozornenie:
- hneď od začiatku kúry dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku, čo nie je nebezpečné, ale treba si dávať pozor na prudšie vstávanie, aby sme sa vyhli závratu, prípadne kolapsu.
- V tejto fáze dochádza k najväčšiemu úbytku hmotnosti, pretože sa telo čistí od usadenín.
2. Fáza – deň 4. – 6. – Celozrnná ryža s krátko tepelne upravovanou zeleninou
- trvá ďalšie 3 dni.
- V tejto fáze očisty začneme konzumovať:
- Varenú celozrnnú ryža – osolenú
- Zeleninovú prílohu – obe uvarené podľa receptu uvedeného nižšie
- množstvo zeleniny v 1 porcii neprekračuje 25% objemu ryže.
- Najlepšia doba konzumácie zeleniny podľa druhu:
- ráno – zelená listová zelenina, vrátane kapusty a kelu,
- na obed – skôr nadzemná hlúbová
- na večeru – koreňová
Recepty:
- Varená celozrnná ryža – osolená:
- 1 diel celozrnná ryža
- 2 diely filtrovaná voda
- štipka morskej soli
Príprava: - ryžu varíme rovnako ako ryžu základnú, len pridáme štipku morskej soli.
- Kto by chcel, môže ju variť so strúčikom pokrájaného cesnaku a dochutiť napríklad majoránom.
- Zeleninová príloha:
- zelenina – podľa zoznamu uvedeného nižšie
- voda
- štipka soli
Príprava: - zeleninu osolíme štipkou soli a udusíme v malom množstvom vody.
- môžeme ju aj uvariť v pare alebo upiecť v rúre.
- varíme ju krátko – najviac 3 až 10 minút podľa druhu zeleniny
- Najvhodnejšia zelenina:
- mrkva,
- kapusta,
- cibuľa,
- petržlen,
- zeler,
- kaleráb,
- rôzne druhy tekvíc – najcennejšia je malá oranžová tekvička Hokkaido,
- uhorky,
- cvikla,
- pór,
- reďkovka,
- karfiol,
- kel,
- brokolica
- špargľa.
- V malom množstve možno tiež pridať aj:
- zelenú fazuľku,
- mladý hrášok
- mladú kukuričku
- Veľmi potrebná je tiež:
- zelená – listová zelenina
Poznámka:
- Polievky:
- V tejto fáze a v ďalších fázach ryžovej kúry, je úplne v poriadku, keď dané množstvo tepelne upravovanej zeleniny, prípadne i s malým množstvom morskej zeleniny – teda namočených morských rias, napr. Wakame -konzumujeme vo forme zeleninových polievok.
- Polievku mierne osolíme morskou soľou, Soľčankou alebo na konci varenia pridáme 1 ČL rozriedenej „japonskej” slanej sójovej pasty miso.
- Množstvo zeleniny:
- Snažíme sa neprekračovať 25 % množstvo zeleniny, pretože by nás to mohlo vyviesť z rovnováhy, ktorú zabezpečuje práve prevaha ryže.
- Najlepšie je, keď na odporúčané 25% množstvo zeleniny v druhej fáze nabiehame postupne.
- Už vôbec nenahradzujeme ryžu zeleninou, inak stratíme liečivé účinky kúry, kde kľúčovú úlohu hrá práve ryža.
3. Fáza – deň 7. – 9. – Celozrnná ryža s krátko tepelne upravovanou zeleninou a strukovinami
- Doterajšiu stravu obohatíme pridaním 10 až 15 % nejakej varenej strukoviny. Toto množstvo však neprekračujeme.
- Od druhej polovice tejto fázy možno ryžu dochucovať tradičnou liečivou japonskou posýpkou gomasiom – asi 1/2 ČL na porciu.
- Strukoviny – príloha:
- strukoviny – podľa zoznamu uvedeného nižšie
- voda
- korenie – rasca, fenikel, aníz, bazalka
- morské riasy – napr. Kombu – podľa chuti
Príprava: - Strukoviny viackrát prepláchneme a namočíme na 6 až 12 hodín (podľa ich veľkosti a teploty vody – bôb, fazuľky azuki až na 20 hodín).
- Ak sa na povrchu vody vytvorila už pena, je to znak, že správna doba namočenia už bola prekročená.
- strukoviny varíme v tej istej vode bez soli až do mäkka – so soľou by sa strukoviny varili veľmi dlho alebo by sa vôbec neuvarili (iba bôb a červená šošovica tvorí výnimku, varí sa v osolenej vode).
- V prípade, ak je voda po namočení horká alebo nás strukoviny nadúvajú, tak vodu vylievame a varíme ich v novej vode.
- Do vody pridávame korenie, ktoré uľahčuje ich varenie a naše trávenie
- Vhodné strukoviny:
- fazuľa,
- hrach,
- šošovica,
- sója
- bôb,
- cícer.
Poznámka:
- Pri sóji vodu po namočení zlejeme a varíme ju v čerstvej vode – asi 45 minút v tlakovom hrnci, alebo v normálnom hrnci približne 3 hodiny.
Pri dlhšom varení už sója začína opäť tvrdnúť.
4. Fáza – deň 10. – 12. – Celozrnná ryža s krátko tepelne upravovanou zeleninou, strukovinami a surovou zeleninou
- V poslednom 3-dňovom období začneme pridávať k doterajšej strave:
- surovú zeleninu – jemne nakrájanú alebo nastrúhanú
- a tiež pokrájané, alebo celé surové listy zelenej listovej zeleniny.
- neskôr zaradíme aj kvasenú, nesterilizovanú zeleninu – najznámejším predstaviteľom je kyslá kapusta.
Tanier pozostáva z:
- ryže – 55 %
- tepelne upravenej zeleniny – asi 20 %
- strukovín – 15 %
- surovej zeleniny – 10 %
Recept:
- Zeleninový šalát: – obvyklá príprava:
- zelenina – napr. cibuľa, kapusta, mrkva, petržlen, zeler
- „zelené“ – napr. petržlenová alebo zelerová vňať, kučeravý kel, ružičkový kel, mladé kalerábové alebo karfiolové listy alebo brokolica
- na osolenie – trocha morskej soli alebo vegeta bez glutamátu sodného napr. Soľčanka, Vegetana alebo sójová omáčka
- za studena lisovaný olej – napr. olivový, tekvicový
- na okyslenie – citrónová šťava alebo jablkový ocot alebo kvasená zelenina
Obvyklá príprava šalátu: - jemne pozdĺž vlákien nakrájame cibuľu a rukou ju rozmrvíme,
- na hrubom strúhadle nastrúhame kapustu,
- na jemnom strúhadle mrkvu, trochu petržlenu, zeleru,
- pridáme niečo „zelené“
- trochu posolíme
- pridáme za studena lisovaný panenský olej
- okyslíme
- všetko dôkladne premiešame
Poznámka:
- Jedným z dôvodov, prečo sa surová zelenina pridáva až v tejto fáze je ten, že podľa orientálnej medicíny pečeni, ktorá keď nie je v poriadku, v procese liečenia nerobí dobre nič surové, teda nielen ovocie, ale aj surová zelenina.
A pečeň majú oslabenú skoro všetci, vzhľadom ku kombináciám a kvalite potravy, ktorá sa zvykne v súčasnosti konzumovať. - Alkohol je častý faktor, ktorý pečeni neprospieva. Alkohol sa však tvorí v organizme aj sám pri trávení, pri kombinácii rozličných jedál s cukrom, sladenými nápojmi alebo ovocím, čo spôsobuje opäť kvasenie.
5. Fáza – Prechod na normálnu stravu:
Na základe ďalej doporučených potravín a zásad (nepoužívame ešte mliečne výrobky a samozrejme nie mäso) si v tejto fáze tvorivo upravujeme a obohacujeme svoj jedálny lístok.
- Pri kombinovaní jedálnička sa riadime mierne upraveným percentuálnym pomerom:
- obilniny – 50 %
- zelenina – 20 %
- strukoviny – 15 %
- šaláty – 15 %
- Hlavné zmeny, ktoré by sa mali v tomto období urobiť, sú:
- ryža sa môže kombinovať a striedať s ďalšími plnohodnotnými celozrnnými varenými obilninami, ako:
- ovos,
- jačmenné krúpy,
- pšeno,
- pohánka,
- amarant,
- pšenica,
- špalda,
- kukurica
- quinoa
- ryža sa môže kombinovať a striedať s ďalšími plnohodnotnými celozrnnými varenými obilninami, ako:
-
- Až teraz je dobré začať konzumovať ovocie – najlepšie ako samostatné jedlo.
- V menšom množstve ho môžeme zjesť aspoň tri štvrte hodiny pred iným jedlom.
- V rámci zeleninového šalátu používame s výhodou:
- naklíčené zrná obilnín, strukovín
- semená vylúpanej slnečnice, sezamu a ďalších (pozor na plesne).
- ideálnym a klasickým predstaviteľom semien vhodných na naklíčenie je zelená sója mungo – špeciálne určená hlavne na tento účel.
- Až teraz je dobré začať konzumovať ovocie – najlepšie ako samostatné jedlo.
Poznámka:
- Ovocie – pri kombinácii ovocia s niečím iným, dochádza v žalúdku ku kvaseniu, čím sa narúša trávenie.
- Mungo – obsah minerálov a vitamínov po naklíčení je impozantný.
Upozornenie:
Pri zdravotných problémoch detoxikáciu konzultujte so svojím lekárom