Charakteristika:
Latinský názov:
– Peumus boldus Molina
Český názov:
– Boldovník vonný
Ľudový názov:
– boldo
Pôsobí harmonizačne pri problémoch:
- Zvyšuje tvorbu žlče v pečeni, podporuje vyprázdňovanie žlčníka, preto sa boldovníkové listy odporúčajú na preťaženú pečeň, poruchy činnosti žlčníka a žlčníkovú koliku. Osvedčil sa pri žlčníkových kamienkoch, ale aj pri ťažkom trávení a pocite plnosti po jedle. Boldovník síce nerozpúšťa žlčové kamienky, ale riedi žlč a pôsobí proti vytváraniu kamienkov, zabraňuje kamienkom, aby sa zväčšovali.
- Povzbudzuje trávenie a chuť do jedla. Odporúča sa pri pomalom trávení, nechutenstve a zapáchajúcom (kyslom) dychu.
- Odporúča sa aj na kožné ekzémy, pretože rastlina podporuje vylučovanie toxických látok a čistenie pečene.
Príprava a použitie:
Vnútorné použitie:
- zápar z 10-20 g listov na 1 liter vody.
– čaj- 1 šálka pred jedlom najviac 4krát denne. - sušený výťažok– 1 g 3-4krát denne pred jedlom.
Varovanie!
- Nikdy neprekračujte odporúčané množstvo (4 šálky denne), pretože vysoké dávky boldovníka majú narkotické a anestetické účinky. Pôsobia na centrálny nervový systém. Pri správnom dávkovaní však nehrozí žiadne podobné nebezpečenstvo.
- Aj keď vplyv boldovníka na plod nebol zatiaľ dokázaný, tehotné ženy by ho nemali užívať.
Upozornenie:
- Pri zdravotných problémoch použitie konzultujte so svojím lekárom