Celý tráviaci trakt je riadený jemným nervovým systémom, a teda je ovplyvňovaný akýmkoľvek stresom.
Z tohto hľadiska je žalúdok jedným z najcitlivejších orgánov v tele a stav emócií úzko súvisí s jeho schopnosťou spracovať potraviny. Všetko prijaté jedlo musí byť v žalúdku spracované na jednu hustotu, aby sa žalúdok mohol začať vyprázdňovať.
K rozloženiu jednotlivých živín telo za normálnych okolností vylučuje rôzne tráviace tekutiny. Napríklad klasické ovocie sa rozkladá 10 – 20 minút, pričom mäso 45 – 90 minút a teda ak niekto zje ovocie spolu s mäsom, ovocie ostáva v žalúdku o hodinu dlhšie, čím začnú vznikať fermentačné procesy, ktoré produkujú plyny.
Fermentačné procesy spôsobujú v tele zápal, ktorý sa prejavuje rozličnými príznakmi. Medzi najčastejšie príznaky patria bolesti v žalúdku, nadúvanie, ale aj kŕče.
Postupnosť potravín zostavených podľa ich dĺžky na záťaže spracovania v žalúdku od najľahšieho:
- ovocie,
- zelenina,
- obilniny,
- strukoviny,
- semiačka,
- orechy,
- mliečne výrobky
- mäso.
Najvhodnejšie obdobie na očistu:
–
Dĺžka očisty:
–
Potraviny s hojivými účinkami na žalúdok:
– príčina: žalúdočné neurózy, pokazený žalúdok, žalúdočné vredy a iné bolesti
- Šťava zo surovej kapusty alebo zemiakov:
- Kapustová šťava obsahuje tzv. substanciu U, ktorá má proti-vredové účinky.
- Vo väčšine prípadov bolesti spôsobené vredmi zmiznú do piatich dní a vred sa zahojí približne ku koncu druhého týždňa
- užívanie:
- pijeme 4 poháre surovej kapustovej/zemiakovej šťavy denne.
- Nápoj z aloe vera a papáje:
- Tento nápoj upokojuje sliznicu žalúdka, má protizápalové a mierne laxatívne účinky, podporuje trávenie.
- užívanie:
- zmiešame rovnaké množstvo šťavy z aloe vera a dužiny z papáje.
- Mrkvová šťava:
- bohatý zdroj beta karoténu/provitamín A -ktorý chráni, vytvára a regeneruje sliznicu tráviaceho traktu
- užívanie:
- –
- Nápoj z Mladého zeleného jačmeňa s umeoctom:
- tento nápoj upokojuje sliznicu žalúdka, má protizápalové, harmonizačné účinky a podporuje trávenie.
- užívanie:
- zmiešame 2 dcl filtrovanej vody s 1 ČL Mladého zeleného jačmeňa a pár kvapiek Umeoctu.
- V prípade potreby pridáme 1 ČL až 1 PL Umeocta
- Kokosové mlieko
- Sladké zemiaky
- Ľanové semiačka
Čo vylúčiť z jedálnička:
- príliš horúce,
- príliš štipľavé
- príliš slané jedlá,
- alkohol,
- čierny čaj
- cukor
Príklad denného menu:
- Po prebudení:
- pohár čistej teplej vody
- Raňajky:
- – 2 ČL pomletých sezamových semiačok,
– ½ ČL škorice,
– ovsené vločky zaliate horúcou vodou,
– semiačka – 2čaj.lyž. pomletých - – 2 krajce celozrnného – ražného – chleba
– zeleninovo/strukovinovou nátierkou,
- Desiata:
- špaldové/ryžové krekry s humusom,
- ovocie s hrsťou orechov,
- Obed:
- – zeleninová paella.
- – vegetariánske kari,
- – ryžové rezance so zázvorom, mrkvou a pórom,
- Olovrant:
- ryžové alebo iné celozrnné krekry s cesnakovo-avokádovou nátierkou
- Večera:
- – hokaidová polievka,
- – ryba pripravená na pare s opekanou mrkvou, petržlenom a sladkým zemiakom
Upozornenie:
- Pri zdravotných problémoch detoxikáciu konzultujte so svojím lekárom