Detoxikácia žalúdka – Stravou

detoxzaludkastravou
Celý tráviaci trakt je riadený jemným nervovým systémom, a teda je ovplyvňovaný akýmkoľvek stresom.

Z tohto hľadiska je žalúdok jedným z najcitlivejších orgánov v tele a stav emócií úzko súvisí s jeho schopnosťou spracovať potraviny. Všetko prijaté jedlo musí byť v žalúdku spracované na jednu hustotu, aby sa žalúdok mohol začať vyprázdňovať.
K rozloženiu jednotlivých živín telo za normálnych okolností vylučuje rôzne tráviace tekutiny. Napríklad klasické ovocie sa rozkladá 10 – 20 minút, pričom mäso 45 – 90 minút a teda ak niekto zje ovocie spolu s mäsom, ovocie ostáva v žalúdku o hodinu dlhšie, čím začnú vznikať fermentačné procesy, ktoré produkujú plyny.
Fermentačné procesy spôsobujú v tele zápal, ktorý sa prejavuje rozličnými príznakmi. Medzi najčastejšie príznaky patria bolesti v žalúdku, nadúvanie, ale aj kŕče.

Postupnosť potravín zostavených podľa ich dĺžky na záťaže spracovania v žalúdku od najľahšieho:

  • ovocie,
  • zelenina,
  • obilniny,
  • strukoviny,
  • semiačka,
  • orechy,
  • mliečne výrobky
  • mäso.

Najvhodnejšie obdobie na očistu:

Dĺžka očisty:

Potraviny s hojivými účinkami na žalúdok:

– príčina: žalúdočné neurózy, pokazený žalúdok, žalúdočné vredy a iné bolesti

  • Šťava zo surovej kapusty alebo zemiakov:
    • Kapustová šťava obsahuje tzv. substanciu U, ktorá má proti-vredové účinky.
    • Vo väčšine prípadov bolesti spôsobené vredmi zmiznú do piatich dní a vred sa zahojí približne ku koncu druhého týždňa
    • užívanie:
      • pijeme 4 poháre surovej kapustovej/zemiakovej šťavy denne.
  • Nápoj z aloe vera a papáje:
    • Tento nápoj upokojuje sliznicu žalúdka, má protizápalové a mierne laxatívne účinky, podporuje trávenie.
    • užívanie:
      • zmiešame rovnaké množstvo šťavy z aloe vera a dužiny z papáje.
  • Mrkvová šťava:
    • bohatý zdroj beta karoténu/provitamín A -ktorý chráni, vytvára a regeneruje sliznicu tráviaceho traktu
    • užívanie:
  • Nápoj z Mladého zeleného jačmeňa s umeoctom:
    • tento nápoj upokojuje sliznicu žalúdka, má protizápalové, harmonizačné účinky a podporuje trávenie.
    • užívanie:
      • zmiešame 2 dcl filtrovanej vody s 1 ČL Mladého zeleného jačmeňa a pár kvapiek Umeoctu.
      • V prípade potreby pridáme 1 ČL až 1 PL Umeocta
  • Kokosové mlieko 
  • Sladké zemiaky
  • Ľanové semiačka
Čo vylúčiť z jedálnička:
  • príliš horúce,
  • príliš štipľavé
  • príliš slané jedlá,
  • alkohol,
  • čierny čaj
  • cukor
Príklad denného menu:
  • Po prebudení:
    • pohár čistej teplej vody
  • Raňajky:
  1. – 2 ČL pomletých sezamových semiačok,
    – ½ ČL škorice,
    – ovsené vločky zaliate horúcou vodou,
    – semiačka – 2čaj.lyž. pomletých
  2. – 2 krajce celozrnného – ražného – chleba
    – zeleninovo/strukovinovou nátierkou,
  • Desiata:
  1. špaldové/ryžové krekry s humusom,
  2. ovocie s hrsťou orechov,
  • Obed:
  1. – zeleninová paella.
  2. – vegetariánske kari,
  3. – ryžové rezance so zázvorom, mrkvou a pórom,
  • Olovrant:
    • ryžové alebo iné celozrnné krekry s cesnakovo-avokádovou nátierkou
  • Večera:
  1. – hokaidová polievka,
  2. – ryba pripravená na pare s opekanou mrkvou, petržlenom a sladkým zemiakom
Upozornenie:
  • Pri zdravotných problémoch detoxikáciu konzultujte so svojím lekárom

 

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to