Chrumkavé ľanové plátky poslúžia ako náhrada chlebíka, z cesta sa však dajú urobiť aj jednoduché krekry. O výhodách a zdravotných účinkoch ľanových semienok by sa dali písať romány (bohužiaľ máme tu len obmedzené množstvo znakov). A keď sa k nim pridajú i semienka sezamové…poézia je na svete.
Mimochodom pozor, riziko prudkej závislosti!!!
SUROVINY:
Zmes na krekry:
POSTUP:
Pozn.: Predtým ako začneme zmiešame v miske ľanové a sezamová semiačka, ktoré zalejeme vodou až po okraj. Semiačka necháme namočené minimálne 5 hodín, najlepšie na celú noc.
Krok 1:
Do vzniknutej zmesi pridáme korenie podľa chuti a formujeme z nej tenké placky. Tie pokladáme priamo na plech.
Krok 2:
Placky na plechu dáme sušiť. Sušiť ich môžeme na slniečku alebo dať do trúby vyhriatej na 30°C. sušíme tak dlho, kým nebudú usušené do chrumkava.
SERVÍROVANIE:
Krekry môžeme natierať rôznymi nátierkami, napr. humusom.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Semienka a oriešky môžeme využiť v rôznych receptoch. Ak potrebujete dozdobiť pokrm – Kuskus s tekvicovými semienkami, dochutiť pokrm – Ryža natural s vlašskými orechami, alebo len tak na mľsanie – Semienková dobrota.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊