Možno sa zamýšľate, čo to ten Seitan vlastne je? Je vyrobený z lepku vyplaveného z pšeničných zŕn a jeho následným dochutením. Nie je síce vhodný pre celiatikov alebo ľudí citlivých na lepok, ale pokiaľ nám nespôsobuje žiadne obtiaže, je skvelou náhradou mäsa. V dnešnom recepte sme využili chuť špaldových zŕn, zeleniny, Kari korenia a samozrejme aj Seitanu. Na záverečné dochutenie pokrmu sme použili jednu nezvyčajnú surovinu, ale ktorá to je si nájdete v recepte.😉
SUROVINY:
Špalda:
- 250 g BIO špaldy - kúpiť TU
- filtrovaná voda
- 1 ČL riasy Arame - kúpiť TU
Seitan zmes:
- 2 PL sezamového oleja - kúpiť TU
- 3 ks stredne veľká cibuľa
- 3 ks stredne veľkej mrkvy
- 400 g Seitan špeciál - kúpiť TU
- 2 dcl filtrovanej vody
- ½ ČL morskej soli - kúpiť TU
- 1 ČL BIO Kari korenia - kúpiť TU
Na dochutenie:
Na ozdobu:
- zelenina
Elementy
Ovplyvnené orgány
Druh jedla
Suroviny
POSTUP:
Pozn.: Špaldu pred varením namočíme na 8 – 10 hodín.
Krok 1:
Špaldu dáme variť v pomere 1:2 s filtrovanou vodou.
Krok 2:
Keď začne vrieť, pridáme riasu Arame a varíme na minime 60 minút.
Krok 1:
Cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky a opražíme ich na sezamovom oleji.
Krok 2:
Pridáme na malé plátky nakrájaný Seitan a jemne ho opražíme.
Krok 3:
Zmes podlejeme horúcou filtrovanou vodou, dochutíme soľou a Kari korením a povaríme 5 minút.
Krok 4:
Na koniec pridáme lahôdkové droždie a dochutíme podľa potreby Johsen Shoyu.
Krok 5:
Hotovú zmes zamiešame do uvarenej špaldy.
SERVÍROVANIE:
Tanier so špaldovým rizotom dozdobíme zeleninou, napríklad uhorkou.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
😊