Proso poznali už naši predkovia, pre ktorých bolo bežnou súčasťou stravy. Ale prečo píšeme o prosu, keď v nadpise receptu je napísané pšeno? Keď sa z prosa odstráni vrchný obal, získame zrniečka, ktoré nazývame pšenom. Má množstvo podporných účinkov na organizmus, a pretože je prirodzene bezlepkové, s obľubou ho konzumujú aj celiatici. Niekoho môže odrádzať jeho mierne horká chuť, ale tú môžeme zmierniť dôkladným prepláchnutím, alebo sparením zrna.
POSTUP:
Krok 1:
Pšeno 3-krát dobre prepláchneme.
Krok 2:
Prepláchnuté pšeno dáme variť do vody v pomere 1:2 tzn. 1 diel pšena a 2 diely vody, alebo 1:3.
Pozn.: Ak to nie je BIO pšeno, po zovretí pozbierame penu.
Krok 3:
Po zovretí znížime plameň, pridáme riasu Arame a varíme na miernom ohni a rozptylke 20 až 30 minút.
SERVÍROVANIE:
Uvarené pšeno naservírujeme na tanier a podávame ako prílohu, alebo ho použijeme na prípravu ďalších jedál.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Pšeno má veľmi rozmanité pole využitia. Nech už je to príloha – Robi mäso so pšenovou kašou alebo Pšenové knedle, taktiež ako hlavná zložka pokrmu – Pšenoto.
Využitie nájde aj pri príprave sladkého dezertu – Pšenová rozprávka, alebo sladkých raňajok – Pšenová kaša
Nech sa páči, vyskúšajte 😊