Pšeno – základný recept

receptyzdravia-pseno-bzl-featured

Proso poznali už naši predkovia, pre ktorých bolo bežnou súčasťou stravy. Ale prečo píšeme o prosu, keď v nadpise receptu je napísané pšeno? Keď sa z prosa odstráni vrchný obal, získame zrniečka, ktoré nazývame pšenom. Má množstvo podporných účinkov na organizmus, a pretože je prirodzene bezlepkové, s obľubou ho konzumujú aj celiatici. Niekoho môže odrádzať jeho mierne horká chuť, ale tú môžeme zmierniť dôkladným prepláchnutím, alebo sparením zrna.

čas prípravy - 30 - 40 minút
2 porcie
Element ZEM

POSTUP:

Krok 1:

Pšeno 3-krát dobre prepláchneme.

Krok 2:

Prepláchnuté pšeno dáme variť do vody v pomere 1:2 tzn. 1 diel pšena a 2 diely vody, alebo 1:3.

Pozn.: Ak to nie je BIO pšeno, po zovretí pozbierame penu.

Krok 3:

Po zovretí znížime plameň, pridáme riasu Arame a varíme na miernom ohni a rozptylke 20 až 30 minút.

SERVÍROVANIE:

Uvarené pšeno naservírujeme na tanier a podávame ako prílohu, alebo ho použijeme na prípravu ďalších jedál. 
Dobrú chuť 😊

NÁŠ TIP:

Pšeno má veľmi rozmanité pole využitia. Nech už je to príloha – Robi mäso so pšenovou kašou alebo Pšenové knedle, taktiež ako hlavná zložka pokrmu – Pšenoto.
Využitie nájde aj pri príprave sladkého dezertu – Pšenová rozprávka, alebo sladkých raňajok – Pšenová kaša
Nech sa páči, vyskúšajte 😊

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to