Zemiakový šalát je neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Bez neho by to skrátka nešlo. Na túto vianočnú klasiku existuje nespočetné množstvo receptov a každá rodina má svoj originál.
Máte tento rok chuť experimentovať? Vyskúšajte našu netradičnú odľahčenú verziu z jačmenných krúp.
SUROVINY:
Krúpy:
- 500 g jačmenných krúp veľkosť č.10 - kúpiť TU
- 1,5 l filtrovaná voda
Do šalátu:
- 1 ks stredne veľká cibule
- 2 ks veľkej mrkvy
- 1 šálka zeleného hrášku
- 1 šálka kukurice
- štipka soli
- 300 g Tofu majonézy - kúpiť TU
- šálka kyslých uhoriek
Na dochutenie:
- 2 PL Johsen Shoyu – sójová omáčka - kúpiť TU
- nálev z kyslých uhoriek
POSTUP:
Krok 1:
Jačmenné krúpy dobre prepláchneme.
Krok 2:
Prepláchnuté krúpy zalejeme vodou v pomere 1:3 a dáme variť. Varíme asi 50 minút.
Krok 1:
Do uvarených a ešte horúcich krúp zamiešame najemno nakrájanú cibuľu.
Krok 2:
Mrkvu nakrájame na jemné kocky a spolu s hráškom a kukuricou ju 10 minút podusíme vo vode so štipkou soli.
Krok 3:
Podusenú zeleninu pridáme do uvarených krúp s cibuľou a premiešame.
Krok 4:
Nakoniec pridáme Tofu majonézu, nakrájané kyslé uhorky, ochutíme sójovou omáčkou a po vychladnutí šalát zjemníme šťavou z uhoriek.
SERVÍROVANIE:
Šalát naservírujeme na tanier a podávame.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Tak ako šalát patrí k vianočnému stolu, patrí k nemu aj – Kapustnica, a aj iné chutné pohostenie – Orechové guličky.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊