Výborný jednoduchý recept, keď ste v koncoch s nápadmi, čo variť.
Spojenie guľatozrnnej ryže, kari korenia, údeného Tempehu je výborné samo o sebe. A keď ho na záver “vyšperkujeme” pikantnou chuťou červenej reďkovky, alebo odvážnejší chilli papričiek je chuťový zážitok dokonalý.
PS: Kto nemá odvahu na chilli, na konci receptu sa dozvie prekvapivú možnosť ako rizoto “doladiť”.
SUROVINY:
Ryža:
- 250 g BIO ryža natural - guľatozrnná - kúpiť TU
- 500 ml filtrovaná voda
- 1 ČL riasy Arame - kúpiť TU
Zeleninová zmes:
- 3 PL BIO repkového oleja - kúpiť TU
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 2 ks stredne veľkej mrkvy
- 200 g Tempeh údený - kúpiť TU
- 1 ČL Kari korenia - kúpiť TU
- 1 dl filtrovanej vody
- ½ ČL morskej soli - kúpiť TU
Na ozdobu:
- červená reďkovka
- petržlenová vňať
- chilli paprička
Elementy
Ovplyvnené orgány
Druh jedla
Suroviny
POSTUP:
Krok 1:
Ryžu natural najskôr 2-krát dobre prepláchneme v čistej vode.
Krok 2:
Potom ju dáme variť do čistej filtrovanej vody v pomere 1:2.
Krok 3:
Keď začne vrieť, znížime plameň, pridáme riasu Arame a varíme 40 minút.
Krok 1:
Cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky a postupne na oleji opražíme najskôr cibuľu a potom mrkvu.
Krok 2:
Následne pridáme Tempeh, kari korenie, cca 1 dcl vody, morskú soľ a všetko spoločne dusíme 5 minút.
Krok 3:
Nakoniec zmes zamiešame do uvarenej ryže natural a dobre premiešame.
SERVÍROVANIE:
Rizoto podávame s červenou reďkovkou, petržlenovou vňaťou a chilli papričkou.
Dobrú chuť 😊
TIP: Podľa chute môžeme rizoto posypať orechami alebo kokosom.
NÁŠ TIP:
Rizoto je obľúbené jedlo aj vďaka svojej jednoduchej príprave. Ale niekedy na ryžu nemáme chuť a začneme rozmýšľať nad inou alternatívou. A vtedy prichádza – Pšenoto – jednoduchý recept na chutné jedlo a navyše si ho môžete pozrieť formou video receptu.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊