celiakia
Je v podstate jediná forma liečby pre celiatikov. Vyhýbanie sa lepku v strave umožní, aby sa podráždené steny trávenia upokojili a mali možnosť zahojiť sa.
Čo je celiakia
  • Celiakia je geneticky podmienené enzymatické ochorenie, ktoré sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok.
    • Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza hlavne v pšenici, raži a jačmeni.
  • U zdravého jedinca je sliznica tenkého čreva vystlaná malými výstupkami, tzv. klkmi a mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch čreva a tým je zabezpečené efektívne vstrebávanie živín.
    • Celiatici však majú tieto klky skoro vyhladené, sliznica je podráždená a poškodená, preto je aj vstrebávanie oslabené.
    • Telo teda prijíma oveľa menej bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov.
    • A tak aj zdravo sa stravujúci človek, ktorý si nie je vedomý, že trpí celiakiou, môže byť podvyživený.
Genetický ráz tohto ochorenia potvrdzuje aj fakt, že u príbuzných prvého stupňa je desaťnásobne vyššia miera výskytu celiakie.
  • Celiakia sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku, dokonca aj v dospelosti alebo neskôr.
  • Môže ju spustiť gastrointestinálna infekcia, tehotenstvo, nadmerný stres alebo operácia.
    • Ak ju človek ignoruje, tak sa to môže časom vyvinúť až do rakoviny, nervových ochorení alebo iných autoimunitných porúch.
  • Ak máte podozrenie, že trpíte celiakiou, tak si to môžete overiť pomocou krvných testov, ale 100% vám to potvrdí až vzorka z gastroskopie.
    • Je potrebné, aby ste pred týmito testami neboli na bezlepkovej strave, pretože to môže ovplyvniť výsledky testovania.

Akonáhle sa potvrdí, že ste celiatik, je dôležité prestať konzumovať všetky potraviny a výrobky, ktoré obsahujú lepok.

Ľudí trpiacich celiakiou sa za posledných 50 rokov objavuje stále viac a viac. Možných dôvodov je viac.
  • Tým prvým je zvyšujúce sa vedomie ľudí o tomto probléme a následných vyšetreniach.
  • Ďalšími sú prítomnosť lepku v mnohých potravinách, modifikovaná pšenica s vyšším obsahom lepku a svoje môže zohrávať aj evolúcia ľudstva.
Príznaky

U každého človeka sa intolerancia na lepok môže prejavovať rozdielne. Väčšinou sú to žalúdočné príznaky:

  • nafúknutie
  • žalúdočné kŕče
  • hnačka
  • zápcha
  • strata hmotnosti
  • podvýživa
  • pálenie záhy
  • intolerancia na mlieko

Ale môže sa to prejaviť aj na iných systémoch, ako napr.:

  • mierna slabosť
  • chronická únava
  • bolesť kostí a kĺbov
  • nezvyčajné vyrážky a kožné problémy
  • migrény
  • nedostatok železa, kyseliny listovej a/alebo vitamínu B12 a iných živín
  • opuchnuté ruky a nohy
  • afty
  • neplodnosť u žien aj mužov, opakované potraty
  • zvýšené pečeňové enzýmy

U detí sa to dokonca môže prejavovať ako:

  •  podráždenosť a zmeny správania
  • problém sústrediť sa pri učení
  • oneskorená puberta
  • problémy so zubami

Práve kvôli týmto rôznorodým príznakom sa táto diagnóza určuje ťažko.

Čo sa môže
  • Obilniny alebo pseudobilniny, ktoré neobsahujú lepok:
    • pšeno,
    • pohánka,
    • quinoa,
    • amaranth,
    • kukurica,
    • ryža,
    • sója.
  • V zahraničí sa používa aj:
    • čirok zrnový (sorghum bicolor)
    • teff (eragrostis tef).
  • Čoraz viac štúdií potvrdzuje, že:
    • ovos a ovsené vločky sú vhodné aj pre celiatikov napriek tomu, že ovos obsahuje lepok.
      • Treba s tým však narábať opatrne a najprv vyskúšať, ako ho telo prijíma.
  • Všetky potraviny vhodné pre celiatikov by mali byť označené špeciálnym logom – prečiarknutý klas pšenice.
Čomu sa vyhýbať
  • Obilninám bohatým na lepok:
    • pšenica,
    • raž,
    • špalda,
    • kamut,
    • jačmeň,
    • kuskus.
  • Najčastejším zdrojom je:
    • chlieb,
    • cestoviny,
    • cereálie,
    • múka,
    • pizza základ,
    • koláče a keksíky.
  • Ale môžeme ho nájsť aj v:
    • polievkach,
    • omáčkach,
    • hotových jedlách,
    • spracovaných jedlách ako sú napríklad párky.
  • Medzi ďalšie nevhodné potraviny patria:
    • slady a sirupy z jačmeňa,
    • obaľované potraviny,
    • marinády,
    • sójové omáčky,
    • pivo,
    • údeniny,
    • horčica, kečup.

Zdroj:

  • http://www.glutenfreeliving.com/basic-diet.php
  • http://www.celiac.com
  • http://www.glutenfreediet.ca/about_gf.php
  • http://www.nutritionresearchcenter.org/healthnews/gluten-problems-celiac-far-more-common-today

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to