Je v podstate jediná forma liečby pre celiatikov. Vyhýbanie sa lepku v strave umožní, aby sa podráždené steny trávenia upokojili a mali možnosť zahojiť sa.
Čo je celiakia
- Celiakia je geneticky podmienené enzymatické ochorenie, ktoré sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok.
- Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza hlavne v pšenici, raži a jačmeni.
- U zdravého jedinca je sliznica tenkého čreva vystlaná malými výstupkami, tzv. klkmi a mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch čreva a tým je zabezpečené efektívne vstrebávanie živín.
- Celiatici však majú tieto klky skoro vyhladené, sliznica je podráždená a poškodená, preto je aj vstrebávanie oslabené.
- Telo teda prijíma oveľa menej bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov.
- A tak aj zdravo sa stravujúci človek, ktorý si nie je vedomý, že trpí celiakiou, môže byť podvyživený.
Genetický ráz tohto ochorenia potvrdzuje aj fakt, že u príbuzných prvého stupňa je desaťnásobne vyššia miera výskytu celiakie.
- Celiakia sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku, dokonca aj v dospelosti alebo neskôr.
- Môže ju spustiť gastrointestinálna infekcia, tehotenstvo, nadmerný stres alebo operácia.
- Ak ju človek ignoruje, tak sa to môže časom vyvinúť až do rakoviny, nervových ochorení alebo iných autoimunitných porúch.
- Ak máte podozrenie, že trpíte celiakiou, tak si to môžete overiť pomocou krvných testov, ale 100% vám to potvrdí až vzorka z gastroskopie.
- Je potrebné, aby ste pred týmito testami neboli na bezlepkovej strave, pretože to môže ovplyvniť výsledky testovania.
Akonáhle sa potvrdí, že ste celiatik, je dôležité prestať konzumovať všetky potraviny a výrobky, ktoré obsahujú lepok.
Ľudí trpiacich celiakiou sa za posledných 50 rokov objavuje stále viac a viac. Možných dôvodov je viac.
- Tým prvým je zvyšujúce sa vedomie ľudí o tomto probléme a následných vyšetreniach.
- Ďalšími sú prítomnosť lepku v mnohých potravinách, modifikovaná pšenica s vyšším obsahom lepku a svoje môže zohrávať aj evolúcia ľudstva.
Príznaky
U každého človeka sa intolerancia na lepok môže prejavovať rozdielne. Väčšinou sú to žalúdočné príznaky:
- nafúknutie
- žalúdočné kŕče
- hnačka
- zápcha
- strata hmotnosti
- podvýživa
- pálenie záhy
- intolerancia na mlieko
Ale môže sa to prejaviť aj na iných systémoch, ako napr.:
- mierna slabosť
- chronická únava
- bolesť kostí a kĺbov
- nezvyčajné vyrážky a kožné problémy
- migrény
- nedostatok železa, kyseliny listovej a/alebo vitamínu B12 a iných živín
- opuchnuté ruky a nohy
- afty
- neplodnosť u žien aj mužov, opakované potraty
- zvýšené pečeňové enzýmy
U detí sa to dokonca môže prejavovať ako:
- podráždenosť a zmeny správania
- problém sústrediť sa pri učení
- oneskorená puberta
- problémy so zubami
Práve kvôli týmto rôznorodým príznakom sa táto diagnóza určuje ťažko.
Čo sa môže
- Obilniny alebo pseudobilniny, ktoré neobsahujú lepok:
- pšeno,
- pohánka,
- quinoa,
- amaranth,
- kukurica,
- ryža,
- sója.
- V zahraničí sa používa aj:
- čirok zrnový (sorghum bicolor)
- teff (eragrostis tef).
- Čoraz viac štúdií potvrdzuje, že:
- ovos a ovsené vločky sú vhodné aj pre celiatikov napriek tomu, že ovos obsahuje lepok.
- Treba s tým však narábať opatrne a najprv vyskúšať, ako ho telo prijíma.
- ovos a ovsené vločky sú vhodné aj pre celiatikov napriek tomu, že ovos obsahuje lepok.
- Všetky potraviny vhodné pre celiatikov by mali byť označené špeciálnym logom – prečiarknutý klas pšenice.
Čomu sa vyhýbať
- Obilninám bohatým na lepok:
- pšenica,
- raž,
- špalda,
- kamut,
- jačmeň,
- kuskus.
- Najčastejším zdrojom je:
- chlieb,
- cestoviny,
- cereálie,
- múka,
- pizza základ,
- koláče a keksíky.
- Ale môžeme ho nájsť aj v:
- polievkach,
- omáčkach,
- hotových jedlách,
- spracovaných jedlách ako sú napríklad párky.
- Medzi ďalšie nevhodné potraviny patria:
- slady a sirupy z jačmeňa,
- obaľované potraviny,
- marinády,
- sójové omáčky,
- pivo,
- údeniny,
- horčica, kečup.
Zdroj:
- http://www.glutenfreeliving.com/basic-diet.php
- http://www.celiac.com
- http://www.glutenfreediet.ca/about_gf.php
- http://www.nutritionresearchcenter.org/healthnews/gluten-problems-celiac-far-more-common-today