Chcete niečo rýchle a zdravé na večeru? Vyskúšajte recept z cukety, ktorý nielen výborne chutí, pripravíte si ho za malú chvíľu, a ako bonus – nepriberiete.
Rýchle, ľahké a chutné letné jedlo, ktoré môžete skúsiť podľa nášho receptu…
SUROVINY:
Cuketová panvica:
- 2 PL oleja
- 4 väčšie zemiaky
- 1 cuketa alebo tekvica
- sušená zelerová alebo petržlenová vňať
- sušené alebo čerstvé huby
- 1 stredne veľká cibuľa
- rôzne bylinky - podľa chuti
Na dochutenie:
- ľanové alebo tekvicové semienka
Príloha:
- pohánková kaša - uvarená
- kyslá kapusta
POSTUP:
Krok 1:
Na panvicu nalejeme trochu oleja, dobre ju vymastíme a teraz môžeme začať vrstviť..
Pozn.: Ideálny je olej z hroznových jadierok
Krok 2:
Na prvú vrstvu použijeme olúpané a zemiaky, ktoré nakrájame na kocky a jemne osolíme.
Pozn.: Ako alternatívu môžeme použiť sladký zemiak, petržlen, mrkvu.
Krok 3:
Ako druhú vrstvu kladieme na kocky nakrájanú cuketu prípadne tekvicu a znova jemne osolíme.
Krok 4:
Posypeme sušenou zelerovou, alebo petržlenovou vňaťou a pridáme sušené huby.
Pozn.: Pokiaľ nemáme sušené, môžeme použiť nakrájané čerstvé huby, napr. šampiňóny.
Krok 5:
Cibuľu olúpeme, nakrájame na kocky a nasypeme na druhú vrstvu.
Krok 6:
Do panvice nalejeme 1-2 cm vody.
Pozn.: Ak chceme mať vo výsledku viac omáčky, prilejeme samozrejme viac vody.
Krok 7:
Zakryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni krátko povariť. Varíme tak dlho, kým nebude cuketa mäkká.
Krok 8:
Na záver ozdobíme bylinkami.
TIP: V lete pridávam divé bylinky z našej záhrady. Napr.
Kapucínka väčšia – listy, ktoré dodajú šalátu príjemnú pikantnú chuť a jej žlté a oranžové kvety sú nádherné ako dekorácia. Vďaka nim je celý pokrm aj pastva pre oči.
Borák lekársky – jeho nádherné menšie modré niekedy fialové kvietky sú krásne ako dekorácia na všetky letné šaláty, ale aj do nápojov a dezertov. Dajú sa použiť a listy tejto rastliny, ktoré sú tiež jedlé a chutia ako uhorky.
Tiež sa dajú použiť aj nechtíkové kvety alebo kuchynské bylinky – zelerová vňať, petržlenová vňať, rukola, pažítka, listy sedmokrásky…
Tento šalát môžeme pridať čerstvý na tanier – teda až pri servírovaní, čo je najlepší spôsob, kedy bylinky nestratia minerály a vitamíny. Bylinky použijeme aj ako najvrchnejšiu vrstvu.
SERVÍROVANIE:
Cuketovú panvicu výborne chutí s pohánkovou kašou a drvenými ľanovými, alebo tekvicovými semienkami. Na dochutenie môžeme na tanier priložiť kyslú kapustu.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Cuketa je surovina, ktorá sadá využiť v množstve ďalších pokrmov. Už ste z nej varili prívarok? – Cuketový prívarok s Tempehom.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊