cuketa
Chcete niečo rýchle a zdravé na večeru? Vyskúšajte recept z cukety, ktorý nielen výborne chutí, pripravíte si ho za malú chvíľu, a ako bonus – nepriberiete. Rýchle, ľahké a chutné letné jedlo, ktoré môžete skúsiť podľa nášho receptu..

Chcete niečo rýchle a zdravé na večeru? Vyskúšajte recept z cukety, ktorý nielen výborne chutí, pripravíte si ho za malú chvíľu, a ako bonus – nepriberiete.
Rýchle, ľahké a chutné letné jedlo, ktoré môžete skúsiť podľa nášho receptu…

čas prípravy - 40 minút
4 porcie
Element oheň

SUROVINY:

Cuketová panvica:
Na dochutenie:
Príloha:

POSTUP:

Krok 1:

Na panvicu nalejeme trochu oleja, dobre ju vymastíme a teraz môžeme začať vrstviť..

Pozn.: Ideálny je olej z hroznových jadierok

Krok 2:

Na prvú vrstvu použijeme olúpané a zemiaky, ktoré nakrájame na kocky a jemne osolíme. 

Pozn.: Ako alternatívu môžeme použiť sladký zemiak, petržlen, mrkvu.

Krok 3:

Ako druhú vrstvu kladieme na kocky nakrájanú cuketu prípadne tekvicu a znova jemne osolíme.

Krok 4:

Posypeme sušenou zelerovou, alebo petržlenovou vňaťou a pridáme sušené huby.

Pozn.: Pokiaľ nemáme sušené, môžeme použiť nakrájané čerstvé huby, napr. šampiňóny. 

Krok 5:

Cibuľu olúpeme, nakrájame na kocky a nasypeme na druhú vrstvu.

Krok 6:

Do panvice nalejeme 1-2 cm vody. 

Pozn.: Ak chceme mať vo výsledku viac omáčky, prilejeme samozrejme viac vody.

Krok 7:

Zakryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni krátko povariť. Varíme tak dlho, kým nebude cuketa mäkká. 

Krok 8:

Na záver ozdobíme bylinkami.

TIP: V lete pridávam divé bylinky z našej záhrady. Napr.
Kapucínka väčšia – listy, ktoré dodajú šalátu príjemnú pikantnú chuť a jej žlté a oranžové kvety sú nádherné ako dekorácia. Vďaka nim je celý pokrm aj pastva pre oči.
Borák lekársky – jeho nádherné menšie modré niekedy fialové kvietky sú krásne ako dekorácia na všetky letné šaláty, ale aj do nápojov a dezertov.  Dajú sa použiť a listy tejto rastliny, ktoré sú tiež jedlé a chutia ako uhorky.

Tiež sa dajú použiť aj nechtíkové kvety  alebo kuchynské bylinky – zelerová vňať, petržlenová vňať, rukola, pažítka, listy sedmokrásky…

Tento šalát môžeme pridať čerstvý na tanier – teda až pri servírovaní, čo je najlepší spôsob, kedy bylinky nestratia minerály a vitamíny. Bylinky použijeme aj ako najvrchnejšiu vrstvu.

SERVÍROVANIE:

Cuketovú panvicu výborne chutí s pohánkovou kašou a drvenými ľanovými, alebo tekvicovými semienkami. Na dochutenie môžeme na tanier priložiť kyslú kapustu.
Dobrú chuť 😊

NÁŠ TIP:

Cuketa je surovina, ktorá sadá využiť v množstve ďalších pokrmov. Už ste z nej varili prívarok? – Cuketový prívarok s Tempehom.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to