Tento test bol vyplnený 327 krát.
Slovo makrobiotika vychádza z gréckeho macro bios teda veľký život.
- Je to výstižné pomenovanie pre ucelený systém akým makrobiotika je.
- Zahŕňa obsiahle stravovacie odporučenia, telesné cvičenia, liečebné procedúry, celý životný štýl, ktorý chápe hlboké prepojenie človeka s prírodou.
- Zakladateľom makrobiotiky je George Ohsawa. V polovici 20.storočia predstavil západnému svetu stravovací systém inšpirovaný tradičnou japonskou kultúrou jedenia.
- Tajomstvo zdravia je v posilnení tela zvnútra za pomoci harmonického životného štýlu a stravy.
Makrobiotika pracuje s energiami potravín a delí ich na uvoľňujúce (jin) a sťahujúce (jang).
- Jin alebo jang kvalitu potraviny určíme pomocou porovnania. Jinovosť alebo jangovosť je relatívna vlastnosť, ktorá sa mení v závislosti od porovnávaných položiek.
Odporúča sa jesť potraviny z klimatického pásma v ktorom žijeme.
- Preto sa môžeme v našich podmienkach inšpirovať aj japonskou stravou, lebo japonské ostrovy sú v našom klimatickom pásme.
- Uprednostňujú sa potraviny, ktoré sú lokálne, pestované organicky bez chemických zásahov.
- Konzumuje sa to, čo práve dorastá, alebo je prirodzeným spôsobom uchované, uskladnené.
- Ročným obdobiam sa prispôsobuje aj štýl varenia.
- V lete varíme kratšie, pripravujeme ľahšie, menej tučné jedlá.
- V zime pridáme olej, varíme dlhšie, alebo aj v tlakovom hrnci.
Ako vyzerá makrobiotický tanier?
- Všeobecne má byť makrobiotický tanier pestrý čo sa týka farieb jedál, druhov použitých surovín, chutí a rôznorodej prípravy (varenie, naparovanie, príprava soté, smaženie, blanšírovanie, pečenie, kvasenie a aj surová zelenina).
- Dôležité je aj komu varíme, každý človek je individualita, má inú konštitúciu (základ, s ktorým sme sa narodili) a inú kondíciu (momentálny stav nášho tela a mysle).
- Toto všetko sa pri varení zohľadňuje. Inak varíme pre ťažko fyzicky pracujúceho muža, inak pre ženu pracujúcu v kancelárii a inak pre deti.
Makrobiotika v miernom podnebnom pásme je veľmi dynamická, striedajú sa štyri ročné obdobia, ktorým sa neustále prispôsobujeme, aby sme zostali zdraví.
- Inak sa makrobioticky stravujeme v podnebí, kde je celoročne teplo, a úplne odlišne na územiach blízko severnému pólu.
- Preto v makrobiotike nie sú zakázané potraviny, každá potravina môže byť liekom za určitých okolností (a jedom zasa inokedy).
- Pre jednotlivé podnebné pásma sú však odporúčané potraviny a niektoré, ktorým je lepšie sa vyhnúť.
Základom makrobiotickej stravy sú:
- celé obilné zrná (ryža, pšeno, pšenica, raž, pohánka, ovos, jačmeň),
- zelenina a morské riasy,
- strukoviny,
- ryby,
- ovocie,
- oriešky a semená.
Odporúča sa vyhnúť:
- kravskému mlieku a mliečnym výrobkom, cukru, mäsu a vajciam.
- zo zeleniny sú to druhy, ktoré rastú v noci a majú nevyrovnaný podiel draslíka a sodíka
- sú to rajčiny, zemiaky, baklažán a tiež špenát.
Vďaka harmonizujúcemu účinku stravy je makrobiotika prevenciou civilizačných chorôb, môže pomôcť aj pri liečení rakoviny.
- Aby strava mala ozdravný účinok je odporúčané dôkladne požuť každé sústo.
- Neprejedať sa, zdraví jedinci si môžu dopriať dezert dva až trikrát týždenne.
- Treba mať dostatok pohybu, odporúčané sú rezké prechádzky, cvičenie do-in, skákanie na trampolíne.
Existuje množstvo skutočných príbehov, kedy zjednodušenie stravy a zmena celkového životného štýlu výrazne pomohla ľuďom zlepšiť kvalitu života a to nielen na úrovni fyzického tela, ale aj psychiky (napr. pomáha harmonizovať hyperaktívne deti).
- Najkurióznejšie je asi zavedenie makrobiotickej stravy v niektorých väzniciach v Amerike a Portugalsku. Harmonická strava pomohla skľudniť väzňov (patril medzi nich aj Al Capone). Mnohí zmenili svoj charakter a boli skôr prepustení.
Ak s makrobiotikou začíname je dobré prečítať si knižky venované tejto téme, navštíviť kurzy varenia, nájsť podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí nás podporia. Jedlo, ktoré je lokálne a sezónne nám pomáha znovu nájsť spojenie s prírodou, vnímať jej rytmus a zákonitosti. „Sme to, čo jeme“, je pre makrobiotiku výstižné tvrdenie.