Charakteristika:
- Ovplyvňujú najmä:
- obličky
- nadobličkové (adrenalínové) žľazy
- Bohatý zdroj:
- bielkoviny,
- uhľohydráty,
- tuky,
- draslík,
- vápnik,
- železo
- B-vitamíny
- Keďže sú bohatým zdrojom bielkovín, stávajú sa preto vhodnou náhradou za živočíšne produkty
- Vysoký obsah bielkovín pomáha :
- regulovať hladinu cukru v krvi,
- regulovať množstvo vody v tele
- podporovať zdravú sexuálnu činnosť
- pri zdravom vývine – vrátane mozgu
- Strukoviny majú schopnosť vysušovať nadmernú vlhkosť v tele a majú diuretické účinky
Veľa ľudí má problémy s trávením strukovín, ktoré sa prejavujú najmä nadmernou plynatosťou. To je však zvyčajne spôsobené ich nevhodnou prípravou alebo kombináciou alebo slabosťou čriev.
Ako zlepšiť stráviteľnosť strukovín?
- Najvhodnejšie je kombinovať strukoviny so zelenou zeleninou bez škrobu a morskými riasami
- Poznámka – kombinovať strukoviny s obilninami alebo ovocím je prípustné iba u ľudí so silným trávením
- Solenie:
- solíme až ku koncu varenia
- strukoviny ochucujeme soľou, misom alebo sójovou omáčkou
- ak sa pridajú na začiatku varenia, strukoviny sa neuvaria kompletne a šupka ostane tvrdá
- Plynatosť:
- Ako prevenciu plynatosti použijeme pri varení strukovín rascu alebo fenikel
- Zlepšiť príznaky však môže aj pravidelná konzumácia strukovín každý deň po dobu minimálne 2 týždňov
- Ak strukoviny namočíme a varíme spolu s morskou riasou, zmierni sa ich vysušujúci vplyv na telo, ich šupky rýchlejšie zmäknú, a tým sa zlepší ich stráviteľnosť
- Namáčanie:
- strukoviny namočíme počas dňa alebo noci minimálne na 4 až 12 hodín
- namáčame ich v pomere 1:4 – 1 pohár strukovín a 4 poháre vody
- vodu môžeme 1-2 krát vymeniť pre najlepší účinok,
- namáčaním sa zo strukovín uvoľňujú puríny a fytáty – latky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu dôležitých živín v tele.
- Varenie:
- Ak sa počas varenia vytvorí na hladine pena, je potrebné ju odstrániť.
- Strukoviny varíme približne 20 minút bez pokrievky, aby sa efektívne rozložili a vyparili nestráviteľné enzýmy.
- Ak sa aj po všetkých týchto radách prejavujú problémy z ich trávením, pridáme ku koncu ich varenia jablčný/naturálny ryžový/vinný ocot.
- Ocot so strukovinami pomáha rozložiť nestráviteľné látky v nich obsiahnuté a tým zlepšiť ich stráviteľnosť.
- Medzi ďalší spôsob ako zlepšiť trávenie strukovín je ich klíčenie.
- Klíčenie pomáha rozložiť proteíny na ich stavebné častice amino-kyseliny, škrob na trisacharidy, na jednoduché cukry, tým vznikajú enzýmy a vitamíny.
- Avšak strukovinové klíčky majú chladivé účinky na telo, a preto je najlepšie ich konzumovať počas teplých mesiacov.
- Strukovinové klíčky sú veľmi dobrý zdroj vitamínu C a rozličných enzýmov.