strukoviny
Charakteristika:
  • Ovplyvňujú najmä:
    • obličky
    • nadobličkové (adrenalínové) žľazy
  • Bohatý zdroj:
    • bielkoviny,
    • uhľohydráty,
    • tuky,
    • draslík,
    • vápnik,
    • železo
    • B-vitamíny
  • Keďže sú bohatým zdrojom bielkovín, stávajú sa preto vhodnou náhradou za živočíšne produkty
  • Vysoký obsah bielkovín pomáha :
    • regulovať hladinu cukru v krvi,
    • regulovať množstvo vody v tele
    • podporovať zdravú sexuálnu činnosť
    • pri zdravom vývine – vrátane mozgu
  • Strukoviny majú schopnosť vysušovať nadmernú vlhkosť v tele a majú diuretické účinky

Veľa ľudí má problémy s trávením strukovín, ktoré sa prejavujú najmä nadmernou plynatosťou. To je však zvyčajne spôsobené ich nevhodnou prípravou alebo kombináciou alebo slabosťou čriev.

 

Ako zlepšiť stráviteľnosť strukovín?
  • Najvhodnejšie je kombinovať strukoviny  so zelenou zeleninou bez škrobu a morskými riasami
  • Poznámka – kombinovať strukoviny s obilninami alebo ovocím je prípustné iba u ľudí so silným trávením
  • Solenie:
    • solíme až ku koncu varenia
    • strukoviny ochucujeme soľou, misom alebo sójovou omáčkou
    • ak sa pridajú na začiatku varenia, strukoviny sa neuvaria kompletne a šupka ostane tvrdá
  • Plynatosť:
    • Ako prevenciu plynatosti použijeme pri varení strukovín rascu alebo fenikel
    • Zlepšiť príznaky však môže aj pravidelná konzumácia strukovín každý deň po dobu minimálne 2 týždňov
    • Ak strukoviny namočíme a varíme spolu s morskou riasou, zmierni sa ich vysušujúci vplyv na telo, ich šupky rýchlejšie zmäknú, a tým sa zlepší ich stráviteľnosť
  • Namáčanie:
    • strukoviny namočíme počas dňa alebo noci minimálne na 4 až 12 hodín
    • namáčame ich v pomere 1:4 – 1 pohár strukovín a 4 poháre vody
    • vodu môžeme 1-2 krát vymeniť pre najlepší účinok,
    • namáčaním sa zo strukovín uvoľňujú puríny a fytáty – latky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu dôležitých živín v tele.
  • Varenie:
    • Ak sa počas varenia vytvorí na hladine pena, je potrebné ju odstrániť.
    • Strukoviny varíme približne 20 minút bez pokrievky, aby sa efektívne rozložili a vyparili nestráviteľné enzýmy.
  • Ak sa aj po všetkých týchto radách prejavujú problémy z ich trávením, pridáme ku koncu ich varenia jablčný/naturálny ryžový/vinný ocot.
    • Ocot so strukovinami pomáha rozložiť nestráviteľné látky v nich obsiahnuté a tým zlepšiť ich stráviteľnosť.
  • Medzi ďalší spôsob ako zlepšiť trávenie strukovín je ich klíčenie.
    • Klíčenie pomáha rozložiť proteíny na ich stavebné častice amino-kyseliny, škrob na trisacharidy, na jednoduché cukry, tým vznikajú enzýmy a vitamíny.
    • Avšak strukovinové klíčky majú chladivé účinky na telo, a preto je najlepšie ich konzumovať počas teplých mesiacov.
    • Strukovinové klíčky sú veľmi dobrý zdroj vitamínu C a rozličných enzýmov.

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to