Detoxikácia tenkého čreva – Stravou

detoxtenkehocrevastravou
Správna funkcia tenkého čreva je nevyhnutná pre zdravie, keďže sa tu jedlo úplne rozkladá a živiny vstrebávajú cez stovky maličkých záhybov na stenách čreva.

Tieto záhyby sa nazývajú villi a sú pokryté miliónmi ďalších mikrovillov. Villi a mikrovilli sú hrubé asi ako bunka a vykonávajú mnoho funkcií. Medzi najhlavnejšie funkcie patrí produkovanie tráviacich enzýmov, vstrebávanie živín a blokovanie látok, ktoré nie sú pre telo užitočné.
Sliznica tenkého čreva má veľmi paradoxnú funkciu – na jednej strane prepúšťa živiny do krvného obehu a na druhej strane zabraňuje vstrebávaniu nepriaznivých látok napríklad chemikálií, baktérií a iných veľkých molekúl nachádzajúcich sa v jedle.

Niektoré jedlá a lieky, ktoré často konzumujeme môžu opakovane dráždiť sliznicu tenkého čreva, čím sa táto jedinečná funkcia naruší a sliznica už nie úplne rozpoznáva živiny od nepriaznivých látok. Týmto narušením sa zvyšuje priepustnosť steny čreva, tiež známa pod názvom syndróm deravého čreva. Tento syndróm je častou príčinou kožných problémov, potravinových intolerancií, migrén, bolestí hlavy a chronického únavového syndrómu.

Potraviny s priaznivými účinkami na sliznicu čreva:
  • Mladý zelený jačmeň a iné zelené potravinychlorella, spirulina :
    • Bohatý zdroj dôležitých živín a chlorofylu, ktorý zabraňuje rastu nepriaznivým baktériám v tráviacom trakte a pomáha detoxifikovať toxíny.
    • Keďže molekula chlorofylu je skoro identická s molekulou hemínu (farbivo, ktoré sa spája s proteínom a vytvára hemoglobín), pomáha tiež bojovať proti nedostatku železa, často sa vyskytujúceho u ľudí s tráviacimi problémami.
  • Kyslá kapusta a iná fermentovaná zelenina:
    • obsahujú priaznivé probiotické baktérie, ktoré zabraňujú prerastaniu nepriaznivých baktérii v tráviacom trakte, čím podporujú imunitný systém.
    • Obsahujú aj veľa dôležitých živín pre urýchlenie hojenia stien tráviaceho traktu.
  • Čistá voda s citrónom/limetkou:
    • pomáha stimulovať tráviace enzýmy a kyselinu chlorovodíkovú pre efektívnejšie rozkladanie potravy a vstrebávanie živín,
    • užívanie:
      • pijeme pol hodinu pred jedlom.
  • Kurkuma a rozmarín:
    • bylinky s veľmi silnými protizápalovými účinkami.
  • Orechy a semiačka (tekvicové, sezamové):
    • Bohatý zdroj:
      • omega-3 esenciálnych mastných kyselín – protizápalové účinky
      • zinku – urýchľuje hojenie a napomáha regenerácii tkanív
  • Olej z ľanového semiačka:
    • užívanie:
      • dospelí – 1 polievkovú lyžicu denne
      • deti – 1 čajovú lyžičku denne
  • Aloe vera džús:
    • upokojujúce účinky a urýchľuje hojenie tráviaceho traktu
  • Ovsené vločky:
    • obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu
    • majú protizápalové a upokojujúce účinky na tráviaci a nervový systém
  • Cibuľa:
    • obsahuje bioflavonoid quercerin, ktorý má veľmi efektívne protizápalové účinky
  • Brest:
    • upokojujúce účinky na sliznicu tráviaceho traktu
Čo vylúčiť z jedálnička?
  • Jedlá, ktoré vyvolávajú alergickú reakciu v tele:
    • Najčastejšie alergény:
      • pšenica
      • tiež kazeín – bielkovina z mliečnych výrobkov
  • Potraviny, ktoré ochudobňujú telo o vitamíny a spôsobujú zápal v tele:
    • Patria sem:
      • nasýtené tuky z mäsa a mliečnych výrobkov,
      • hydrogenizované (margarín)
      • trans tuky
  • Cukor, spracovaná biela múka a produkty z nich vyrobené
  • Kofeín a povzbudzujúce látky:
    • káva,
    • čierny čaj,
    • horká čokoláda,
    • energetické nápoje
  • Alkohol
Príklad denného menu:
  • Po prebudení:
    • pohár teplej vody z citrónom alebo limetkou,
  • Raňajky:
    1. – ovsené vločky prevarené vo vode ,
      – bobuľové ovocie – maliny, čučoriedky,
      – semiačka – 2čaj.lyž. pomletých ľanových semiačok
    2. – 2 krajce celozrnného (ražného chleba) so zeleninovo/strukovinovou nátierkou,
      – zeleninový šalát,
  • Desiata:
    1. surová mrkva/kaleráb s humusom,
    2. ovocie s hrsťou orechov,
    3. zeleninová šťava,
  • Obed:
    1. – vegetariánske kari s trochou kyslej kapusty,
    2. – zeleninový kaserol,
      – šalát zo zelenej listovej zeleniny so zálievkou z olivového oleja, kurkumy, citrónovej šťavy, čierneho korenia a horčice,
  • Olovrant:
    • ryžové alebo iné celozrnné krekry s avokádovou nátierkou, ovocie a semiačka,
  • Večera:
    1. – pohánka so zeleninou,
    2. – ryba pripravená na pare s mrkvovým pyré a kyslou kapustou.

 

Upozornenie:
  • Pri zdravotných problémoch detoxikáciu konzultujte so svojím lekárom

 

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Tajomstvá zdravia 256. – Nazdravie!

Tento deň sme sa pozreli na oslavy či svadby bez alkoholu. Pripomenuli sme si aj seriál Krok za Krokom, kde sa pokúšali presadiť zdravú stravu.Následne