Veselá farebná šošovica Vám prinesie radosť na tanieri. V recepte sme použili zelenú šošovicu, ktorá nie je až tak obvyklá v našich končinách. Má veľa potrebných minerálov a vitamínov, a doplnili sme ju rozličným korením a prísadami.
Podávame s jazmínovou ryžou, ktorá je bohatá na bielkoviny, ale aj vlákninu, vďaka ktorej podporuje správne trávenie a blahodarne vplýva na činnosť čriev.
SUROVINY:
Šošovica:
Zmes do šošovice:
- 1 PL sezamového oleja - kúpiť TU
- 1 ks cibule
- 2 ks badiánu alebo 10 ks klinčekov
- 2 ks celej škorice
- 4 ks bobkového listu
- 4 paradajky alebo BIO paradajkový pretlak
- filtrovaná voda
Na ozdobu:
- čerstvá bazalka
Príloha:
Elementy
Ovplyvnené orgány
Druh jedla
Suroviny
POSTUP:
Pozn.: V dnešnom recepte sme ako prílohu použili Jazmínovú ryžu. Pokiaľ nemáte skúsenosti s jej prípravou, môžete si pozrieť recept – Jazmínová ryža – základný recept.
Krok 1:
Šošovicu najskôr dobre prepláchneme.
Krok 2:
Potom ju zalejeme vodou a dáme variť. Varíme asi 30 minút.
Krok 3:
Na záver šošovicu posolíme a ešte chvílu povaríme.
Pozn.: Šošovicu použijeme ďalej v recepte.
Krok 1:
Nadrobno nakrájanú cibuľu osmahneme na oleji do zlatista.
Krok 2:
Pridáme badián, škoricu a bobkový list a spolu pražíme 5 minút.
Krok 3:
Potom pridáme nakrájané paradajky, podlejeme troškou vody a dusíme, kým paradajky úplne nezmäknú.
Krok 4:
K rajčinovej zmesi pridáme uvarenú šošovicu a dusíme ďalších 5 min.
SERVÍROVANIE:
Veselú šošovicu ozdobíme čerstvou bazalkou a ako prílohu podávame jazmínovú ryžu a šalát.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Prekvapila Vás príjemná chuť zelenej šošovice, a hľadáte, v ktorom pokrme by sa mohla ešte použiť? Môžete si uvariť napríklad – Zelená šošovica s knedlíkom.
Alebo by to mohla byť aj polievka? – Zelená šošovicová polievka.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊